Partner
Lammert en Grietsje Postma uit Winsum kozen voor een nieuwe GEA een 2x16 snelwissel melkstal. - Foto: GEA Farm Technologies RundveePartner

5 tips om meer uit je melkinstallatie te halen

Hoe haal je meer uit je bestaande melkinstallatie? Deze 5 tips helpen. En melkveehouders Lammert en Grietsje Postma uit Winsum vertellen over hun keuze voor een 2×16 snelwissel melkstal.

Goed, prettig en snel melken. Dit zijn aspecten die als belangrijk worden ervaren, met name als je zelf melkt. Maar hoe kan je dat met je bestaande installatie het beste verbeteren? Om hier antwoord op te geven dient er gekeken te worden naar een aantal zaken. Verderop in dit artikel 5 praktische tips waarmee je meer uit je bestaande melkinstallatie haalt.

Eerst praten we met melkveehouders Lammert en Grietsje Postma uit Winsum. Zij kozen voor een 2×16 snelwissel melkstal op hun melkveebedrijf en leggen uit waarom en hoe dit in praktijk bevalt.

‘Sneller melken met minder lichamelijke belasting’

Met hun nieuwe 2×16 zij-aan-zij snelwissel melkstal zijn Lammert en Grietsje uit Winsum en hun 230 koeien weer enthousiast. “In de oude melkstal wilden ze niet graag meer naar binnen, nu stormen ze erin.”

In 2006 bouwden ze de melkstal om naar een 2×10. “Het kon, maar het was behelpen”, blikt Lammert terug. “De ruimte werd te krap, de draaien te kort en de hele melkstal was eigenlijk verouderd”, beschrijft hij. Toen zijn broer in 2008 uit de maatschap stapte en Grietsje in de maatschap kwam, wilden de ondernemers graag alle dieren op één plek hebben. In 2012 werd de stal verlengd, waarmee al het vee op één locatie gehuisvest kon worden en de veestapel kon groeien tot 230 melk- en kalfkoeien. De melkstal werd nu echt te klein en de ondernemers gingen op zoek naar een nieuwe melkstal.

Met één persoon kunnen melken

Lammert en Grietsje hebben zich uitgebreid georiënteerd. Uitgangspunt was om met één persoon te kunnen melken. Uiteindelijk viel de keuze op een 2×16 snelwissel – dus rapid exit – melkstal inclusief voeren. Lammert en Grietsje lieten drie dealers een offerte uitbrengen en hadden meteen een goed gevoel bij dealer Henk De Boer uit Jellum, die de GEA Global 90i kon leveren. Ook Lammerts vader werkte al samen met deze GEA-dealer. Zo werden de plannen omgezet naar een compleet nieuw melkgebouw aan de kopse kant van de ligboxenstal.

“Het melkt fantastisch”, vertellen ze na zo’n twee maanden in hun nieuwe melkstal. Het celgetal daalde van ruim 200.000 cellen/ml in de oude melkstal naar inmiddels 170.000 cellen/ml. “En het blijft gestaag dalen”, signaleert Lammert tevreden, terwijl hij toevoegt dat het kiemgetal rond de 5 ligt.

Het aansluiten van de lichte IQ-melkstellen gaat snel en gemakkelijk

Enthousiaste melkers en koeien

“Het aansluiten van de lichte IQ-melkstellen gaat heel gemakkelijk. Waar we in de oude melkstal alleen met het melken al drie uur per keer druk waren, zijn we nu ongeveer twee uur bezig inclusief alles schoonmaken. Het voorbehandelen en aansluiten doen we per 8 koeien”, vertelt Grietsje. “Dan sluiten we twee melkbekers tegelijk aan zonder dat de andere melkbekers lucht zuigen”, vult Lammert aan.

“We hebben een bewegende putvloer”, lacht Grietsje, kijkend naar haar man die toch wel 20 centimeter langer is. “De uiers van de koeien zijn wat gekanteld naar de melkput toe, omdat de koeien met hun voorpoten wat lager staan”, voegt Lammert toe. Ook het individueel indexeren draagt bij aan een goede bereikbaarheid van de uiers. “Daardoor zijn de spenen voor de melker heel gemakkelijk aan te sluiten. We merken echt een groot verschil met de oude melkstal. Nu gaan de koeien enthousiast de melkstal in, wat eerder niet zo was.”

Wat kunnen wij betekenen?

De GEA-dealer kan adviseren omtrent arbeidsgemak en comfort rondom het melken. Een beweegbare putvloer zorgt ervoor dat elke melker in de juiste houding kan melken. Het unieke IQ-melkstel heeft vier gescheiden kamers wat kruisbesmetting voorkomt. Daarnaast kun je met het IQ-melkstel eenvoudig en snel tepelbekers twee aan twee aanhangen: de Mexicaanse manier van melken. Ervaringen van collega-melkveehouders leert dat je daardoor tot 50% sneller kunt aansluiten. Tenslotte kan het dippen geautomatiseerd worden door het Apollo-dipsysteem.

Beheer
WP Admin