Partner
David Blokhuis bij een van de nieuwe GEA melkrobots. De R9500 kwam vorig jaar op de markt. - Foto: GEA RundveePartner

Melkveehouder Blokhuis verbaasd na overstap melkrobots

Melkveehouder Rijkert Blokhuis wist precies wat hij wilde bij de overstap naar twee nieuwe GEA melkrobots. “We hebben er goed over nagedacht en zowel bij anderen als in onze eigen stal gekeken wat wel en niet werkt. Dat vind ik leuk, en het heeft resultaat.”

Na twaalf jaar robotmelken wist Rijkert Blokhuis precies hoe hij zijn nieuwe melkrobots in wilde passen binnen zijn bedrijfsvoering. Alles is ingericht op optimale looplijnen en efficiënt werken. In combinatie met de voordelen van de DairyRobot R9500 loopt het bedrijf op rolletjes. “Het werkt echt ideaal”, vertelt Rijkert, die nog steeds een beetje verbaasd is over hoe gemakkelijk de overstap is verlopen. “De robots zijn heel stil en vaarzen inmelken gaat probleemloos.”

Leergangetje

Dat Rijkert inmiddels al meer dan 12 jaar ervaring heeft met robotmelken is duidelijk te zien bij de inrichting rond zijn twee nieuwe GEA melkrobots. Biest aftappen kan direct naast de robot, zodat de biest niet afkoelt. Dankzij slim hekwerk kan iedereen eenvoudig en snel een koe uit het strohok of de droge koeienruimte aan de overkant van de voergang halen. Met het ‘leergangetje’, kan hij simpel, snel en zonder hulp een net-afgekalfde koe of een verse vaars voor de robot zetten, die na het melken weer terug zijn eigen ruimte in gaat.

Veel rust bij de vaarzen met GEA melkrobots

Met name de vaarzen hebben groot voordeel bij de nieuwe melkrobots. “De robot is heel stil, rustig en sluit snel aan. Dat is echt een wereld van verschil”, merkt Rijkert. Rijkert koos voor gerobotiseerd melken vanwege het arbeidsgemak. Mede vanwege zijn goede relatie met Schipper Farmtech, de lokale GEA-dealer, heeft Rijkert gekozen voor GEA.

De eerste dag hebben we de koeien in de robotruimte gezet, vervolgens gingen ze al snel zelf

Na een zorgvuldige overweging besloot hij zijn vorige robot te vervangen door de 2021-editie van de R9500, die vorig jaar op de markt kwam. De overstap zelf ging probleemloos. “De eerste dag hebben we de koeien in de robotruimte gezet, vervolgens gingen ze al snel zelf”.

Tekst gaat door onder de foto

Rijkert Blokhuis (links): “De robot is heel stil, rustig en sluit snel aan. Dat is echt een wereld van verschil.” - Foto: GEA
Rijkert Blokhuis (links): “De robot is heel stil, rustig en sluit snel aan. Dat is echt een wereld van verschil.” - Foto: GEA

Laag celgetal

Een duik in de cijfers laat zien dat de GEA melkrobots probleemloos draaien. 3,2 melkingen per koe per dag. Het zuurtegraad vet en kiemgetal liggen laag. De dierdagdosering van maar 0,6 laat zien dat uierontsteking bij Blokhuis nagenoeg niet voorkomt. Rijkert schrijft dit toe aan – naast de nieuwe robot – het Keltische zeezout, wat de koeien naar behoefte opnemen. “De weerstand van de koeien is daardoor hoog”, merkt hij op. In de zomer lopen de koeien tot 15.00 uur onbeperkt in de wei, daarna kunnen ze niet meer naar buiten.

De nieuwe GEA melkrobots bieden veel extra opties, die Rijkert nog niet eens allemaal gebruikt. “David, hoe moet dat eigenlijk in de robot als je een koe met antibiotica hebt?”, vraagt Rijkert aan zijn zoon. Het is wel duidelijk dat de uiergezondheid van de koeien tiptop in orde is, als Rijkert al 6 maanden met zijn nieuwe robots werkt en nog niet de melk van een koe met uierontsteking heeft hoeven separeren.

‘Nog elke dag plezier van GEA melkrobots’

Rijkert is erg te spreken over CowScout, waarmee hij onder andere de tochtigheid ziet. “Dat werkt heel makkelijk en het systeem is heel betrouwbaar”, vindt ook zoon David. In het nieuwe kantoor, vlakbij de robot, kan Rijkert nog elke dag genieten van de keuzes die hij bij de verbouwing heeft gemaakt. “Ik zou niets anders doen, ik heb er nog elke dag plezier van, het werkt echt ideaal”, besluit hij tevreden.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Lees hier een uitgebreide reportage en bekijk de video die we maakten op het bedrijf van de familie Blokhuis. Je lokale GEA-dealer vind je hier.

Beheer
WP Admin