Foto's: Edwin Dinkelman RundveeFoto

450 koeien met carrousel in Zweden

De familie Källner bouwde in het Zweedse Eksjö in 2013 een stal voor 500 melkkoeien. De melkproductie is ruim 11.000 kilo per jaar. Melkvee100plus ging langs.

Het nieuwere deel van de oude stal. Hier was voorheen plek voor 180 melkkoeien en jongvee. Ook werden stierkalveren tot 18 maanden aangehouden en gemest. Over een jaar of 5 gaan de oude stallen tegen de vlakte. Dan komt er nieuwe huisvesting voor het jongvee.

Het jongvee wordt door een voerrobot gevoerd.

Na het spenen, verhuist het jongvee naar de oude stal.

De nuka's zijn gehuisvest in iglo's. Bijvoederen gebeurt middels de jerrycans. Die zijn aan de kant van de iglo open.

Aan de zijkant van de transitiestal bevinden zich feed walls. Zo worden de dieren gevoerd.

De mest uit de stal wordt verpompt naar mestsilo's.

De ligboxen zijn royaal ingestrooid met zaagsel. De stal heeft een dichte vloer met de mestafvoer in het midden.

De transitiestal met aan de rechterkant de hoogdrachtige dieren en aan de linkerkant het jongste jongvee. De dieren kalven af op zand.

Het voer aanschuiven, gebeurt met deze minishovel. Källner besteedde veel aandacht aan snel en efficiënt kunnen werken.

De stal heeft 500 ligplaatsen. Op dit moment zijn er 450 koeien.

Familie Källner heeft in Eksjö, Smaland in Zweden een melkveebedrijf. De familie bouwde in 2013 een nieuwe ligboxenstal, melkstal en transitiestal. Källner kon aanspraak maken op EU-subsidie (dierwelzijn en jonge boeren). De subsidie bedroeg ¬ 9.000. De totale bouwkosten waren ¬ 2,8 miljoen. - Foto's: Edwin Dinkelman

De oude stal. De staat van de gebouwen, de dierwelzijnsregels en de afstand tot de openbare weg waren redenen om in 2013 nieuw te gaan bouwen.

Stal en koeien zijn netjes verzorgd. Familie Källner haalt een gemiddelde melkproductie van jaarlijks 11.200 kilo per koe. Melkproductie en gezondheid zijn de redenen van het 3 keer daags melken.

De mais staat er erg slecht bij. Naast 65 hectare mais heeft Källner 300 hectare grasland, 90 hectare gerst en 150 hectare natuurland. Vroeger teelde Källner ook luzerne, maar de opbrengsten vielen tegen. Het eigen land lijkt minder geschikt voor deze teelt.

Ook Zweedse melkveehouders hadden dit jaar veel last van de extreme droogte. Källner verwacht zo'n 1.200 ton droge stof minder te oogsten van eigen land.

Hier zijn alle enkelvoudige grondstoffen (voor TRM) opgeslagen.

Een trekker met Keenan-voermengwagen. Alles wordt TMR gevoerd.

De ene helft van de melk gaat naar Arla, de andere helft gaat naar handelscoöperatie 'Happy Farmer'. Dit is een coöperatie van 90 boeren, in 2015 opgericht om een betere melkprijs te kunnen beuren. In de praktijk valt dat tegen. Het is iets meer dan bij Arla, maar er staat veel extra werk tegenover. Alle melk wordt volgens VLOG-standaard geproduceerd. De meerprijs: ¬ 0,75 per 100 kilo.

Er is een overzichtelijke planning voor de melkbeurten. Die staat al 1 tot 2 maanden van tevoren vast.

Het melken gebeurt 3 keer per dag in deze 50-stands buitenmelker van DeLaval. Achter de melkstal bevindt zich een oplopende wachtruimte. Separatie is mogelijk naar een behandelstraat.

Dit is de oude 2x7 zij-aan-zijmelkstal. Deze is al 5 jaar buiten gebuik. Te zien is dat onderdelen zo nu en dan gedemonteerd worden.

Beheer
WP Admin