Foto: Bert Jansen BoerenlevenAchtergrond

16 jaar geleden: EU komt met opslagregeling varkensvlees

Vandaag 16 jaar geleden, stelde de EU een particuliere opslagregeling voor varkensvlees in.

Die hield in dat de EU de opslag van 111.000 ton varkensvlees subsidieerde. In feite werd deze hoeveelheid dus tijdelijk uit de markt genomen om verdere prijsdaling af te remmen.

Westerse wereld zat tegen recessie aan

Want wat ging het beroerd in de varkenshouderij. De wereldwijde slechte economische situatie maakte dat de westerse wereld tegen een recessie aan hing. Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor Nederland, telde meer werklozen dan ooit. Veel consumenten in de hele EU beknibbelden op hun uitgaven. Ze kozen eerder voor goedkoop gehakt dan voor duurdere vleessoorten, waar de slachterijen meer winst over konden maken.

De baconexport naar Engeland was ook al gene verdienmodel meer. Die had een knauw gekregen van de daling van het Britse pond ten opzichte van de euro. Baconproducenten beurden daardoor minder voor dezelfde hoeveelheid vlees.
Lees verder onder de foto

Nadat de particuliere opslagmogelijkheid was stopgezet, kwam al dit buffervlees alsnog op de markt. - Foto: Bert Jansen

Nadat de particuliere opslagmogelijkheid was stopgezet, kwam al dit buffervlees alsnog op de markt. – Foto: Bert Jansen

Dan was er nog het Japanse invoerbeleid waar varkenshouders last van hadden. Japan had van de wereldhandelsorganisatie WTO toestemming om zogenoemde safeguards te hanteren. Als de invoer van varkensvlees gedurende een bepaalde periode een bepaalde hoeveelheid overschreed, mochten de Japanners de invoerheffingen tijdelijk fors verhogen. Dat gebeurde dan ook in de maanden voorafgaande aan de opslagregeling.

Die regeling zorgde voor een klein en tijdelijk een oplevinkje. Het effect het jaar erop was minimaal, de situatie bleef beroerd. De economische crisis hield aan en nadat de particuliere opslagmogelijkheid was stopgezet, kwam al dit buffervlees alsnog op de markt. Daar kwam de grote hammenvoorraad van Italië nog bij. Al met al werkten al die hoeveelheden nog vele maanden prijsdempend. Al met al zouden de verdiensten pas in 2004 weer beter uitpakken.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 12 december en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin