Foto: Vincent ter Beek VarkensNieuws

Vlaamse varkenshouders krijgen € 30.000 voor prijsvergelijking

Vlaamse varkenshouders die zich hebben verenigd in de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouderij (VPOV) ontvangen een subsidie van € 30.000 voor het project ‘benchmarking vleesvarkens’.

Het doel van dit project is om varkenshouders meer inzicht te geven in de prijsvorming van varkens door de prijzen met elkaar te vergelijken en te analyseren.

Het geld komt van de Vlaamse ministerie van Omgeving, Natuur en Landbouw. Minister Schauvliege trekt in totaal € 450.000 uit om onderzoekers en land- en tuinbouwers nauwer te laten samenwerken in projectgroepen, om zo de innovatie te versnellen. Elke projectgroep ontvangt € 30.000 verdeeld over twee jaar. De subsidie komt uit het Vlaamse Programma voor Plattelandsontwikkeling.

Naast het project over het benchmarken van vleesvarkensprijzen, krijgen nog twee andere projecten in de varkenshouderij een bijdrage. Het Innovatiesteunpunt ontvangt subsidie voor zijn project ‘Koppeling antibioticareductie en kostprijsmanagement’. Dit project moet varkenshouders inzicht verschaffen in de financiële voordelen van biosecurity maatregelen om het antibioticagebruik te reduceren.

Het derde project dat voor een bijdrage in aanmerking komt is ‘Porchard: boslandbouw voor buitenvarkens’. Dit is een project van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het doel is om een nicheproduct varkensvlees te ontwikkelen, waarbij de varkens buitenuitloop in combinatie met boslandbouw hebben.

Beheer
WP Admin