Varkenshouderij

Nieuws 1971 x bekeken

Brijvoerbedrijven vervangen meer mengvoer

Het percentage vervanging van mengvoer door bijproducten en droge grondstoffen op brijvoerbedrijven is toegenomen van circa 40% in 2006 naar 48% in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Agrovision. De totale hoeveelheid vochtrijke voeders voor de varkenshouderij is ongeveer 3 miljoen ton.

De hogere vervanging heeft een aantal redenen. Bram van den Oever, deskundige brijvoer bij ForFarmers, ziet dat ondernemers het maximum opzoeken wat ze nog veilig kunnen voeren. Een paar jaar geleden werd bijvoorbeeld maximaal 10% tarwegistconcentraat gehanteerd omdat het een nieuw product was. Nu zijn er bedrijven die wel tot over de 20% gaan en daarmee heel scherp draaien. Dat kan, omdat meer bekend is van de voederwaarde en door goede ervaringen in de praktijk.

Vervanging

Zijn collega Ruud Bens, productmanager brijvoer bij De Heus, ervaart dat het aandeel reststromen redelijk stabiel blijft, maar dat bedrijven vooral extra vervanging zoeken in droge grondstoffen. Dat zijn traditionele producten als gemalen tarwe en gerst, maar ook producten als sojahullen, raap- of zonnebloempitschroot. Zeker grote bedrijven hebben voldoende volumestroom om deze producten te kunnen inzetten. Op die manier kunnen ze extra mengvoer vervangen.

Flexibiliteit

Doordat ook bedrijven met droogvoer meer droge grondstoffen inzetten, is het verschil in totale voerkosten per 100 kilo de afgelopen jaren niet toegenomen. Tussen bedrijven zitten wel grote verschillen. Tussen de bedrijven met de 20% hoogste en 20% laagste voerkosten per kilo groei zit 12 cent. De laagste voerkosten ziet Van den Oever op grotere bedrijven die flexibel kunnen reageren op interessante producten in de markt, zoals recentelijk bij het overschot van bepaalde tarwezetmelen, stoomschillen en wei. Ook zijn er altijd interessante producten die vanwege smaak en/of een hoge droge stof anders een voldoende hoge omloopsnelheid nodig hebben.

Bens ziet dat de scheidslijn tussen bedrijven met bijproducten en zelfmengers steeds kleiner worden. De meeste bedrijven gaan niet zover dat ze alleen nog maar premix hoeven aan te kopen, maar een vervanging van 85% ziet hij wel meer gebeuren de komende jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.