Varkenshouderij

Nieuws 1048 x bekeken

Danish Crown herstructureert belangen

Danish Crown heeft slachterijconcurrent Tican uitgekocht uit de gezamenlijke varkenstransport- en handelsmaatschappij SPF-Danmark. Tican is sinds kort eigendom van het Duitse Tönnies.

Danish Crown neemt dit initiatief omdat het niet met een gezamenlijke maatschappij onder één dak wil zitten met Tönnies. Europees mededingscommissaris Marianne Vestager heeft de overname van het volledige belang in SPF goedgekeurd, omdat dit geen invloed heeft op de marktstructuur.

SPF-Danmark zet jaarlijks 15 miljoen varkens en biggen om. Daarmee claimt het bedrijf de grootste ter wereld te zijn op het gebied van handel in en transport van varkens.

Fokkerijbelang afgestoten

Tot voor kort hield SPF-Danmark zich via een belang in fokkerijmaatschappij DanAvl ook bezig met varkensgenetica. Dat belang (24,5%) heeft Danish Crown enkele weken geleden door eigenaar Danish Crown van de hand gedaan aan graan- en mengvoerconcern Danish Agro. Dit in het kader van de herstructurering van DanAvl. Behalve Danish Agro heeft landbouwfederatie LF een belang in de fokkerijmaatschappij. Verder heeft Danbred International (DBI) een deel van DanAvl in eigendom.

Danish Crown verklaring voor het afstoten van het fokkerijbelang is dat de verbetering en verkoop van genetica niet meer tot de kernactiviteiten van het concern behoren.

Stroomlijnen verkooporganisatie

De herstructurering van DanAvl kwam eind mei formeel volledig rond, toen DBI het licht op groen zette. Bij de herstructurering gaat het vooral om het stroomlijnen van de verkooporganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.