Varkenshouderij

Nieuws 4526 x bekeken 14 reactieslaatste update:9 mrt 2016

SER moet €11 miljoen aan NVV betalen

De Sociaal Economische Raad is opnieuw veroordeeld tot het betalen van de wettelijke rente vanaf 1993 aan de NVV in de Aujeszky-zaak. Zo heeft het Hoog Gerechtshof in Den Haag geoordeeld in het hoger beroep dat de SER had aangespannen tegen de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag, in november 2014.

Toen is de SER veroordeeld tot het betalen van €11 miljoen achterstallige rente vanaf 1993. Dit geld is alleen voor (oud-)NVV leden die ten tijde van de start van de procedure lid waren. In 2013 is de SER al veroordeeld tot het uitbetalen van €16,1 miljoen aan de NVV als compensatie voor geleden schade. In totaal ontvangt de NVV dus ruim €27 miljoen van de SER. Of de SER in cassatie gaat bij de Hoge Raad is nog niet bekend.

De rechtszaken over de verplichte Aujeszky bestrijding tussen NVV en SER kennen een lange geschiedenis. In 1993 verordonneerde het toenmalige Landbouwschap dat alle varkens in Nederland verplicht moesten worden geënt tegen de Ziekte van Aujeszky voor een vastgesteld tarief.

SER opnieuw veroordeeld

Oud-voorzitter van de NVV en varkenshouder Willie van Gemert startte in 1995 individueel een rechtszaak tegen het Landbouwschap over deze gang van zaken. Eind jaren '90 werd deze procedure verder opgepakt door de NVV en vijf varkenshouders. In 2013 werd de SER veroordeeld tot het betalen van €16,1 miljoen als compensatie voor de geleden schade tussen 1993 en 1998.

Een typefout in de vaststellingsovereenkomst leidde opnieuw tot een geschil. De SER beweerde dat zij met de NVV was overeengekomen dat vanaf 2003 rentevergoeding moest worden betaald. De NVV heeft 1993 altijd als ingangsdatum gehanteerd. Het Hoog Gerechtshof heeft de SER nu, net als de Rechtbank in Den Haag in november 2014, opnieuw veroordeeld tot het betalen van de wettelijke rente vanaf 1993.

Laatste reacties

 • hopman85

  erik, nvv is niet veroordeeld maar de SER.
  Willy van harte gefeliciteerd, de aanhouder wint

 • boerkebrabant

  proficiat nvv, de aanhouder wint, alleen jammer dat het niet voor alle varkenshouders geld, is in mijn ogen rechtsongelijkheid, misschien voor de overige een rechtzaak beginnen? eigenlijk zou de overheid dit niet moeten willen, en gewoon iedereen betalen

 • adriemulders

  hulde voor de nvv!!!!.en boerkebrabant als de zlto ook iets voor haar leden had gedaan had iedere varkenshouder het teveel betaalde teruggehad.maar bij de zlto zijn de varkenshouders nog steeds bijzaak.

 • Vhouder

  gefeliciteerd

 • holva.mhollanders1

  De voorganger van de zlto of te wel de ncb heeft mede opgesteld deze auyeszky regeling en goedgekeurd. Dus nu niet zeuren maar lidmaatschap opzeggen bij de zlto.

 • chila

  NVV proficiat !!!
  Willie bedankt !

 • boerkebrabant

  toch is het sneu voor de varkenshouders die niets beuren,
  we zijn toch allemaal collega s,

 • Snel

  Boerkebrabant, als `t andersom is hebben wij `t nakijken. we treffen elkaar binnen `t POV en daar moeten we samen sterk zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  Alle lof voor de NVV in deze en de volhardendheid van Willie van Gemert. Ere wie ere toekomt en die voor zijn leden de kastanjes uit het vuur gesleept heeft. Gefeliciteerd.

 • spits761

  eindelijk eens een keer goed nieuws idd.De aanhouder wint,bij de zlto hadden ze bij het eerste zuchtje tegenwind al afgehaakt.De zlto is nl alleen een club die de belangen van verwende koeienboertje behartigd.NVV toppie

 • BW

  Ben het helemaal met Johnny Hogenkamp eens. Willy heel veel dank. Jij bent tenslotte de grootte kracht achter dit succes!!!

 • Jonas Brabant

  Willie bedankt!

 • fransderondhoeven

  willie hartstikke bedankt

 • leftturn

  deze zaak raakte juist de kern van de nvv en reden van oprichting, regels omtrent sector maken door en met boeren en niet alleen voor boeren. dat dit niet makkelijk is zien we ook in de pov, maar het is wel de enige weg.
  wel ongelooflijk dat deze zaak zo getraineerd is. bestuurscultuur zit blijkbaar nog steeds zo in elkaar dat de macht gelijk wil krijgen ook als de rechter heeft uitgesproken dat dit niet zo is.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.