Varkenshouderij

Nieuws 8118 x bekeken 4 reacties

Minister Schippers opent Hy-Care stal niet

Den Haag - Minister Edith Schippers zal het nieuwe Hy-Care stalsysteem van MS Schippers niet openen. De bewindsvrouw heeft nooit toegezegd dat ze de opening zou verrichten, zo laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten.

MS Schippers in Bladel kondigde eerder deze maand aan dat de minister de proefstal officieel zou openen. Het bedrijf had de bewindsvrouw van Volksgezondheid gevraagd vanwege de forse reductie van het antibioticumgebruik dat, zo is de claim, met het stalsysteem wordt gerealiseerd.

Divisiemanager varkens Mart Smolders bevestigt dat de minister niet komt om het proefbedrijf De Raamloop, waar het stalconcept wordt getest, te openen. "Er is geen reden opgegeven", zegt hij. De divisiemanager weerspreekt de lezing van het ministerie dat Schippers nooit heeft toegezegd dat ze de stal zal openen. "We hebben op ambtelijk niveau een positieve reactie gehad."

Kritiek van Thieme

De aankondiging door MS Schippers dat de minister van Volksgezondheid de testboerderij van het Hy-Care stalsysteem zou openen, kwam de bewindsvrouw op kritiek te staan van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij vroeg de minister ervan af te zien.

Thieme vindt kabinetsdeelname aan een feestelijke opening van een volgens haar dieronvriendelijke 'veefabriek' in het Brabantse Bladel ongepast. Thieme uitte zich eerder al kritisch over het systeem, vooral omdat het volgens haar weer een nieuwe stap is in de industrialisering van de veehouderij, die zou voorkomen dat dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Thieme vraagt het kabinet het stalconcept te ontmoedigen, in lijn met de regeringslijn dat 'verdere industrialisatie van de intensieve veehouderij onwenselijk is'.

Lagere voerkosten

Hy-Care is een systeem waarbij kraamzeugen en gespeende biggen in verplaatsbare hokken worden geplaatst. Het door MS Schippers ontwikkelde systeem moet het mogelijk maken om elke ronde te beginnen met kiemvrije hokken en optimale verzorging te bieden, zonder dat de boer steeds de hokken hoeft te betreden. De hokken worden via een lopende band verplaatst.

In proefboerderij De Raamloop wil MS Schippers een Hy-Caresysteem gaan testen voor de vleesvarkenshouderij. Het bedrijf claimt naast een antibioticareductie van 80 procent een forse vermindering van de voerkosten (20 procent) en een significante verbetering van de groei (40 procent).

De opening van het proefbedrijf gaat op 25 september gewoon door en zal worden bijgewoond door zo'n 150 genodigden, aldus Smolders. "Nagenoeg iedereen die we hebben uitgenodigd komt."

Laatste reacties

 • 344412

  Publiciteitsstunt.

 • info36

  Als je dat gezichtje ziet zou ik die niet graag bij een feestelijke opening hebben. De linksradicale kliek.

 • wienbemelmans

  Thieme zal ook eens niet er tegen zijn de zeur kous

 • tuinte1

  Moet Mark nog tante zeggen tegen Edith?

Of registreer je om te kunnen reageren.