VarkensNieuws

Hulp voor varkenshouder met volle mestput

Doetinchem – NVV en LTO willen varkenshouders helpen die hun mest niet kwijt kunnen door vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Naar schatting heeft 70 tot 80 procent van de varkensbedrijven minder mest afgezet dan vorig jaar. In de provincies Overijssel en Gelderland zijn de meeste varkenshouders te vinden die kampen met overvolle mestputten.

NVV en LTO willen de komende maanden proberen om varkenshouders van hun mest af te helpen door te bemiddelen tussen mestverwerkers en veehouders. Samen met het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV), waarin LTO, adviesbureau Agrifirm Exlan en Mestac participeren, wordt een inventarisatie gemaakt van vraag en aanbod. Mestverwerkers worden benaderd met de vraag of zij nog onbenutte capaciteit hebben en dus meer varkensmest kunnen ontvangen. Ook wordt geprobeerd meer varkensmest op het bedrijf te scheiden waarna de dikke fractie wordt afgezet bij composteerbedrijven.

Volgens NVV is in de provincie Overijssel en Gelderland tot 40 procent minder mest afgezet dan vorig jaar. Theo Duteweerd, vice-voorzitter van NVV: “De mestproblemen op de varkensbedrijven zijn overal groot, maar boven de grote rivieren is de situatie het meest nijpend.” Duteweerd schat dat dit voorjaar 70 tot 80 procent van de varkensbedrijven minder mest hebben afgevoerd dan normaal.

De gemiddelde ophaalbijdrage voor varkensmest dit seizoen is €20 per kuub: €1 tot €1,50 per kuub hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van mestportaal.nl. Sinds twee weken is de prijs opnieuw opgelopen met 50 cent per kuub. De prijs van varkensmest is het hele seizoen al stabiel hoog; In week 49 in 2014 liep de prijs op naar €20 en is sindsdien nauwelijks gedaald.

De grootste prijsstijging is in regio Oost. De hoge prijzen zijn een probleem voor het gros van de varkenshouders die dit voorjaar minder of geen mest hebben afgevoerd. Duteweerd: “In veel gevallen hebben de boeren geen geld om de mest af te zetten. Vooral in concentratiegebied Oost zijn de veehouders niet gewend zoveel geld te betalen om een kuub mest af te zetten.”

NVV en LTO hopen met dit initiatief te voorkomen dat de prijs in het najaar nog verder oploopt. “Door gericht vraag en aanbod te matchen willen we overschotten wegwerken en de prijs te drukken.”

De mesthandelaren zijn niet happig om de mest op te halen. Hun opslagen zitten vol en mest uitrijden gebeurt nauwelijks meer sinds de aanvang van het groeiseizoen. De fosfaatrijke varkensmest is sowieso niet in trek bij handelaren. Vleesvarkensdrijfmest bevat gemiddeld 4 kilo fosfaat per kuub mest. In rundveemest zit slechts de helft hiervan. Omdat rundveemest dit jaar ruimschoots beschikbaar is op de markt, komen varkenshouders moeilijk van hun mest af.

Beheer
WP Admin