VarkensNieuws

Primaire varkenssector onmisbaar

Wageningen – De varkensketen kan niet zonder nationale basis. Dat schrijft LEI Wageningen UR in het rapport ‘De kracht van het agrokluster’.

LEI Wageningen UR heeft verkend wat er gebeurt met de varkenssector als een deel van de primaire productie wegvalt. Als de primaire productie verdwijnt, is het volgens de onderzoeksinstelling aannemelijk dat de varkensfokkerij geen bestaansrecht meer heeft in Nederland. Dat geldt ook voor de fokkerijorganisaties die internationaal opereren. De sector zal verschuiven naar buurlanden.

Voor uitsnijderijbedrijven zijn de gevolgen minder groot omdat zij met name met importvlees werken. De vleesindustrie en de dienstverlening (dierenartsen, veehandelaren) zullen krimpen. Bij het wegvallen van de primaire sector zijn het volgens het LEI alleen de grote vervoersondernemingen die blijven bestaan. Mogelijk nemen buitenlandse bedrijven de Nederlandse bedrijven over. Daarnaast fungeert de primaire sector als motor voor innovaties, blijkt uit het onderzoek. Door de nabijheid van de primaire sector kunnen product(ontwikkelingen) worden getest op primaire bedrijven. LEI stelt dat de huidige omvang is nodig om het huidige kennissysteem en het gezondheidsonderzoek te kunnen behouden.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin