Varkenshouderij

Nieuws 6651 x bekeken 2 reactieslaatste update:26 nov 2015

Boete dreigt vanwege te weinig varkensrechten

Een boete van €60.000, waarvan €40.000 voorwaardelijk, voor het hebben van veel meer varkens dan varkensrechten. Dat is de strafeis die varkenshouder in de Brabantse gemeente Steenbergen dinsdagochtend tegen zich hoorde eisen voor de rechtbank Oost-Brabant.

Bij een controle op het bedrijf van de Brabander eind 2014 werd geconstateerd dat er 7.596 varkens aanwezig waren, terwijl hij beschikte over 3.476 varkensrechten, waarvan meer dan 2.000 geleased in verband met een uitbreiding van het bedrijf in dat jaar. Gemiddeld hield de varkenshouder uit Steenbergen vorig jaar 7.095 varkens.

Problemen rond rechten al sinds 1997

De problemen rondom de varkensrechten lopen al vanaf 1997. In dat jaar nam hij zijn nieuwe stallen voor 5.000 varkens in gebruik. Kort daarna werd de Wet herstructurering varkenshouderij ingevoerd, waardoor mestproductierechten werden vervangen door varkensrechten. De varkenshouder had 1.405 mestproductierechten. Hij deed tevergeefs een beroep op het Besluit hardheidsgevallen, zodat hij geen rechten zou hoeven bij te kopen.

Politierechter ontsloeg varkenshouder van rechtsgevolgen in 2003

Bij controle in 2002 werd geconstateerd dat de varkenshouder over de jaren 2000 en 2001 gemiddeld meer varkens hield dan dat hij varkensrechten had. De economische politierechter van de rechtbank Breda oordeelde in 2003 dat er sprake was van een overmachtssituatie en ontsloeg hem van alle rechtsgevolgen.

'Buitenrechterlijk hardheidsgeval'

Volgens advocaat Van Groningen is zijn cliënt door deze uitspraak van de politierechter een 'buitenrechterlijk hardheidsgeval' geworden en is daarmee de discussie over zijn varkensrechten niet meer opportuun. Want anders was er destijds wel hoger beroep ingesteld tegen die uitspraak, aldus Van Groningen.

'Varkenshouder gematst'

Officier van Justitie Zweers ziet dat anders. De varkenshouder is destijds door de politierechter 'gematst' vanwege de slechte economische situatie. Hij heeft jaren de tijd gehad rechten te kopen. Dat hij dat niet gedaan geeft hem een onacceptabel voordeel ten opzichte van collega's. Daar moet nu maar eens een eind aan komen, aldus de officier.

De rechter doet op 8 december uitspraak in deze zaak.

Laatste reacties

  • Deluur

    7095 gem aanwezig -/- 3476 rechten aanwezig = 3619 rechten tekort
    boete is 20.000 onvoorwaardelijk 20.000 : 3619= 5,52 per recht is goedkoper dan leasen wat is dit nou voor strafmaat.

  • Schoenmakers

    waarom kon hij geen beroep doen op de regeling hardheidsgevallen?

    regeling niet compleet?

Of registreer je om te kunnen reageren.