Varkenshouderij

Nieuws 4211 x bekeken 40 reacties

Van Rooi hanteert berenquotum

Helmond - Vleesverwerker Van Rooi Meat werkt sinds kort met een extra korting op beren als een varkenshouder binnen een kwartaal meer dan 55 procent beren levert per UBN-nummer.

Voor het percentage beren dat over deze norm gaat, geldt een extra korting van €12 per beer, boven de huidige berenkorting. De huidige berenkorting blijft onveranderd op €3 per geleverde beer. De verrekening van de extra berenkorting vindt achteraf plaats, bij de eerste varkenslevering in een nieuw kwartaal.

Bij Van Rooi signaleert men dat het aantal geproduceerde beren blijft stijgen. Andere vleesverwerkers in Nederland en Duitsland verhoogden recent hun ook berenkortingen. Zij merken dat het aanbod beren blijft groeien, terwijl de de afzet van het berenvlees stokt. Het verkopen van dit vlees is daarom niet eenvoudig.

Laatste reacties

 • bertes

  Ophouden met dierenkwellen. Even het mes erin, op derde levensdag. Scheeld veel leed. Maar ook om de groei die de beren moeten hebben, betekend, extra eiwit in het voer.
  extra soja die nodig is,, de import van soja, naar europa is al flink gestegen, met minder varkens.

 • chila

  Als ze eens beginnen met lichter te slachten , een goede detectie aan de slachtlijn en het gebruik van nador stimuleren zijn we al een stukje op de goede weg .

 • cillessen

  Zie het artikel in het blad Varkensbedrijf nr 9 van oktober 2014 met als titel:
  # Europa speelt Russische roulette op zijn varkensmarkt.#

  Luister als producent van varkensvlees naar wat consumenten ervaren bij het bereiden van varkensvlees. Het aantal berengeurincidenten neemt toe met een consumptiedaling als gevolg.
  Het wordt denk ik tijd dat we het berenmesten in een nieuw jasje gaan steken.

 • Hogman1

  Van Rooi moet gewoon verkondigen dat ze over 6 maanden geen ene beer meer willen hebben.
  Scheelt hem veel administratie en geouwehoer.
  Gaan ze niet doen ,zeker nu Jumbo zich heeft laten terroriseren tot diervriendelijkste supermarkt van Nederland.
  Wel jammer want als boer wordt je doof van al dat gekrijs van die massale groepsverkrachtingen en visueel is het toch ook niet echt een feestje.
  En nu krijg je als dank nog wat extra leed in je portemonnee cadeau.

 • John*

  beren slachten op 80 kg. er is toch vlees en biggen genoeg.

 • Biggemans

  Hogman, de koek is op,,

 • RIOGRANDE

  slachten op 80 kg ? opbrengst 115 euro met big van 60 tel uit je winst

 • harley

  Chila ook al heb je goede detectie, waar ga je dan heen met het vlees als het stink. Er worden per week zo,n 300.000 varkens geslacht. Waarvan 4% stinkt dat zijn 12.000 varkens per week a 93 kg per varken = 1.116.000 kg : 2 = 558.000 kg ( : 2 = 50% beer) moet dat dan naar de destructie. Dat is in geld 558.000 x € 1,60 gemiddeld = € 892.800. Op wie zijn bordje komt dat te liggen dan??????

 • Hogman1

  Nee beste Fons ,de koek was het succes niet die honingbeertjes.
  Die snoepies waren niet te eten ,zelfs de zwijnen vraten ze niet.
  Koste mij destijds een bekkie geld.
  Vandaar mijn berenfobie.

 • PVDE

  jij snap het harley

 • Oké dan

  Harley als je het vlees niet verhit heb je nergens last van dus wordt verwerkt tot vleeswaren. Bovendien is 93 kg geslacht gewicht niet allemaal vlees er zitten ook nog een paar botjes in.

 • joannes

  @Oké dan, heb je weleens beer geproeft? Je vergeet het leven niet meer! Daarbij die beesten raggen elkaar ongelukkig de laatste weken! Dat kan nooit de bedoeling geweest zijn! Maarja, de ¨bestuurders¨ stellen zich wat voor, en bepalen dat, wat zij bedenken, Diervrienlijk is! En...... omdat Politiek leiderschap vooral op verhaaltjes verdient wordt, maakt de Werkelijkheid in Praktijk niet veel uit. Erger.... men kan daar op kosten van de belasting betaler, of direct de Boeren, nog controlewerk voor verschaffen.

 • boerkebrabant

  het probleem zou zo over zijn, als van rooi voor alle beren 12 euro gaat korten, over 6 maanden gene ene beer meer, en iedereen weer gelukkig

 • John*

  haha ja dan worden de cbl eisen helemaal onhaalbaar :-)

 • Realist

  @Oké dan
  Hoe weet je als je plakjes vlees maakt of deze koud op brood komen, of om een slavink gerold worden.

  In het geval van slavink helaas pindakaas, en weer een varkensvleeseter minder?????

  En dierwelzijn!
  Wat is meer welzijn 2 seconden pijn aan een klein balletje of 3 maanden lang je broer of vriend in je hol aan het stoten???

 • harley

  Oké dan, volgens mij als je de botten uit het vlees haalt wordt het vleesdaar niet goedkoper van. En blijf dus het bedrag het zelfde. Maar goed we zijn onze eigen glazen aan het ingooien. Door iedereen die de beren aan het afmesten is. Volgens mij zijn we in Nederland een exportland en in het buitenland wordt het niet geaccepteerd. Van mij mogen ze de beren 8 euro gaan korten.

 • harley

  En volgens mij kan je van een varkenshaas geen vleeswaren maken. Dus die komt hoe dan ook in de pan. Maar succes allemaal met jullie beren. Jullie helpen de sector naar de klote.

 • Hogman1

  Juist Harley ,varkens met ballen helpen de sector naar de klote.

 • alco1

  Die stinkers lachen de anti's om. Lekkere negatieve reclame.

 • WT

  Waar blijven onze belangenbehartigers met hun visie omtrent beren
  zowel qua welzijnsdaling als teruglopende consumtie agv stinkvlees in de keuken, Hebben ze geen mening meer. Pov laat je horen!!!!

 • harley

  Beren mesten is negatief, klopt inderdaad

 • hans veghel

  de belangenbehartigers hebben er met ingestemd er is geen weg meer terug

 • Hogman1

  Belangenbehartigers???.......Wie mest hier nou die varkens af.
  Mij hebben ze het nooit persoonlijk op de man af gevraagd.
  Dan beginnen ze maar een tegenoffensief.
  Een filmpje met zo,n verkrachtingsscene heeft al genoeg effect om de consument te overtuigen dat die slachtoffers er niet echt van genieten.

 • joannes

  Het wordt tijd voor zo´n filmpje @Hogman1! Nu de Verwerkers al gaan korten, en de export steeds moeilijker wordt, moet de ¨transparantie¨ het maar gaan Winnen. Al die Politieke verhaaltjes over Diervriendelijkheid en Boeren doen dit uit winstbejag, stoelen op gedachtenspinsels van een paar leken die nooit een varken gehouden hebben. Natuurlijk lijkt dat castreren een pijnlijke operatie en zeker wanneer je dat als mens je voor gaat stellen. Maar de praktijk bewijst dat die biggen een veel beter sociaal leven lijden. En men heeft dat al vroeg ontdekt. Eeuwen lang is er gecastreerd. Daar moet toch een reden voor zijn geweest! Waarschijnlijk dat Sociale leven! Beren zijn slecht te houden vanwege de agressie en sexsuele driften! Het Filmpje zou dat kunnen verduidelijken, om verhaaltje van die volksmenners te ontkrachten! Doseer de kennis zou ik zeggen, beperk je tot het agressieve gedrag en het raggen, laat de gebroken botten en wonden nog even buiten beeld!

 • Hogman1

  En voor degene die denken dat de hedendaagse borg een financieel drama is ... de tijd heeft ook niet in de fokkerij stil gestaan.
  Met een Topigs 20 maal tempo haal je ook met gemak 59+ vlees
  En daar zijn ze bij Vion ,Hilck,vRooi en die andere 2 meer dan blij mee.

 • Jan van het Zand

  Berengeur aan vlees. Is het niet zo, dat met het ouder worden van de beren de kans op berengeur toeneemt? Kun je wellicht een leeftijdsgrens stellen aan de aflevering voor beren om te voorkomen dat .... Slacht je meteen de beren op een lager gewicht.

 • Jan van het Zand

  De extra korting per kg geslacht gewicht is dan 13, 33 cent (varken van 90 kg. geslacht gewicht. Totale korting is dan 16, 67 cent per kg gesl gewicht.

 • veldhuize001

  Ik ben het helemaal eens met Realist gewoon de biggen weer op 3 dagen de balletjes er uit daar voelen ze niets van en kom me niet aan met ze schreeuwen verschrikkelijk maar pak maar eens een vrouwtjes big op die schreeuwt net zo hard zo niet harder voor een tijd liep ik in een supermarkt en ik heb de mensen bij het vlees gezegd jullie hebben hier ongecastreerd varkensvlees liggen dan hoefde het nog niet eens in de pan te zitten en laat ze maar eens zien wat er gebeurd in de hokken waar allemaal beren zitten misschien dat dan de ogen geopend worden

 • evanderpasch1

  Hebben we wel een probleem met verdrag van noordwijk,en mogen consumenten straks geen vleeswaren meer in tosti doen

 • varkenshouder1

  Niet zeuren maar castreren. En inderdaad is het zo snel gebeurd dat de big het niet eens voelt. Schreeuwen doen ze allemaal, zelfs de meisjes>!!!

 • boerkebrabant

  een mooie taak, voor pov, maak maar eens een filmpje hoe het werkelijk zit, en dan ook eentje op het slachthuis, waar je alle huidbeschadigingen. nadat ze uit de broeibak komen goed zit, als je dan ook de penisbeschadigingen laat zien, denk ik dat het zo is afgelopen met de beren

 • info258

  Je kunt een discussie voeren over de castratie.
  Maar wat is het voor een regel van Van Rooij om extra te korten als je meer dan 55% beren levert. Komt er dan ook een toeslag als je 45% of minder beren levert? Ik denk dat dit een move is om de varkens goedkoper te kunnen afrekenen. Overigens zijn de verhoudingen van beren en gelten fifty-fifty. Van Rooij bedenk een andere list om minder voor de varkens te betalen.

 • Wim Toornstra

  Hoe zit het eigenlijk met gesekst sperma?
  Worden daar al vorderingen in gemaakt.
  Zijn we van al dat berengedram af.

 • Jan Arthur

  @info258. Aan wie kan men het berenvlees nog kwijt? Men kan het pipivlees zelfs niet meer in oost Europa verkopen.
  En inderdaad, er moet op een gans andere manier geprobeerd worden om de opinie naar onze kant te krijgen, door het berengedrag te filmen bijvoorbeeld. Anders gaat de ganse sektor volledig naar de filistijnen!

 • Realist

  @info
  er zijn mensen met een gesloten bedrijf die eigen aanfok doen, deze mensen zetten ongeveer 5 % van de varkens als opfokzeug in. Ze zullen dan hun best moeten doen om aan 55 te komen.

 • John*

  dan de ze slachtzeugen ook maar verkopen aan v rooij.

 • boerkebrabant

  info 528, er zijn ook mensen die biggen over hebben en verkopen dan af en toe een koppel gelten naar bv polen, en van rooi blijft dan met de beren zitten, daarom die norm van max 55%

 • norbert79

  Wat als Vion dit gedaan had? Dan had je eens moeten horen.

 • Jan Arthur

  @norbert79, dan was het liedje over die stinkende beren al lang uitgezongen!

 • Demeter Griend

  Ik heb nog een nabrander niet weiden dan ook geen toeslagrechten kunnen verzilveren.
  Ook niet zo n apart idee toch ?

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.