Varkenshouderij

Foto & video 4503 x bekeken 1 reactielaatste update:10 jan 2014

Composietvloer in nieuw subfokbedrijf

De Haas bouwde een nieuwe stal voor 650 subfokzeugen. Centraal stond een optimale leefomgeving voor de (speen)biggen.

Foto

 • Geert (50) en Marion (44) De Haas bouwden vorig jaar in Haps (N.-Br.). een nieuwe stal voor 650 subfokzeugen. Van buiten lijken alle diergroepen onder één dak gehuisvest. Binnen zijn de biggenafdelingen echter strikt gescheiden en slechts toegankelijk via een aparte hygiënesluis. Veel aandacht ging uit naar de biggenhuisvesting.

  Geert (50) en Marion (44) De Haas bouwden vorig jaar in Haps (N.-Br.). een nieuwe stal voor 650 subfokzeugen. Van buiten lijken alle diergroepen onder één dak gehuisvest. Binnen zijn de biggenafdelingen echter strikt gescheiden en slechts toegankelijk via een aparte hygiënesluis. Veel aandacht ging uit naar de biggenhuisvesting.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Onder de bedrijfsnaam De Asshoeve heeft De Haas een varkensbedrijf met 650 NLzeugen (× York-Z-beer) voor de afzet van Topigs 20-fokgelten. Op het bedrijf zijn 1.800 opfokplaatsen en daarnaast 1.000 vleesvarkensplaatsen.

  Onder de bedrijfsnaam De Asshoeve heeft De Haas een varkensbedrijf met 650 NLzeugen (× York-Z-beer) voor de afzet van Topigs 20-fokgelten. Op het bedrijf zijn 1.800 opfokplaatsen en daarnaast 1.000 vleesvarkensplaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De passie voor fokkerij, contact met klanten en de sport om goede gelten af te leveren gaven de doorslag om als subfokker door te gaan, ondanks de moeizame tijden op de fokkerijmarkt. De uitbreiding van 250 naar 650 zeugen zag De Haas als noodzaak. “Klanten vragen steeds grotere koppels fokgelten, daarin moeten we mee. Met deze stal kunnen we op niveau blijven werken en verdere stappen maken. Zeker in vergelijking met het oude bedrijf, waar steeds was bijgebouwd en verschillende diergroepen door elkaar lagen.” Marion vult aan: “Die stallen, dicht bij het dorp, zijn nu gesloopt. Werken in de nieuwe stal is een zaligheid, dat telt ook.”

  De passie voor fokkerij, contact met klanten en de sport om goede gelten af te leveren gaven de doorslag om als subfokker door te gaan, ondanks de moeizame tijden op de fokkerijmarkt. De uitbreiding van 250 naar 650 zeugen zag De Haas als noodzaak. “Klanten vragen steeds grotere koppels fokgelten, daarin moeten we mee. Met deze stal kunnen we op niveau blijven werken en verdere stappen maken. Zeker in vergelijking met het oude bedrijf, waar steeds was bijgebouwd en verschillende diergroepen door elkaar lagen.” Marion vult aan: “Die stallen, dicht bij het dorp, zijn nu gesloopt. Werken in de nieuwe stal is een zaligheid, dat telt ook.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast de slimme stalindeling is er veel aandacht voor hygiene. Ook in de centrale gang kun je op diverse plekken je handen wassen bij een wastafel, inclusief boiler.

  Naast de slimme stalindeling is er veel aandacht voor hygiene. Ook in de centrale gang kun je op diverse plekken je handen wassen bij een wastafel, inclusief boiler.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de biggenstal hadden de ondernemers de keuze uit een bolle dichte betonvloer met vloerverwarming aangevuld met kunststof roosters of een vloer met volledig kunststof rooster. Beide opties vonden ze niet ideaal.

  In de biggenstal hadden de ondernemers de keuze uit een bolle dichte betonvloer met vloerverwarming aangevuld met kunststof roosters of een vloer met volledig kunststof rooster. Beide opties vonden ze niet ideaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De varkenshouder zocht een compromis en vond dit in een kunststof roostervloer met een klein deel composietroosters met vloerverwarming. De ondernemers stonden zelf mee aan de wieg van deze roosters.

  De varkenshouder zocht een compromis en vond dit in een kunststof roostervloer met een klein deel composietroosters met vloerverwarming. De ondernemers stonden zelf mee aan de wieg van deze roosters.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Deels een ruwe vloer is noodzaak in de fokkerij, omdat je wilt dat klauwtjes voldoende afslijten”, weet Geert. “Een nadeel van een gestorte bolle vloer zijn de kosten. Je moet ook direct aan de eis van 40 procent dichte vloer voldoen, dat is te veel.” Op volledig kunststofrooster is vloerverwarming niet mogelijk. Dan kunnen de biggen hun warmte ’s zomers niet voldoende kwijt, vindt De Haas. “Dat heeft invloed op staartbijtgedrag.”

  “Deels een ruwe vloer is noodzaak in de fokkerij, omdat je wilt dat klauwtjes voldoende afslijten”, weet Geert. “Een nadeel van een gestorte bolle vloer zijn de kosten. Je moet ook direct aan de eis van 40 procent dichte vloer voldoen, dat is te veel.” Op volledig kunststofrooster is vloerverwarming niet mogelijk. Dan kunnen de biggen hun warmte ’s zomers niet voldoende kwijt, vindt De Haas. “Dat heeft invloed op staartbijtgedrag.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dankzij de grove toplaag slijten de klauwen voldoende, nu kan er verwarmd worden en vinden de biggen er in de zomer verkoeling op. De hokbevuiling valt mee, omdat het percentage dichte vloer gering is.

  Dankzij de grove toplaag slijten de klauwen voldoende, nu kan er verwarmd worden en vinden de biggen er in de zomer verkoeling op. De hokbevuiling valt mee, omdat het percentage dichte vloer gering is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De composiet-roosters dragen op de metalen strips en combineren volgens Geert de Haas de voordelen van volledig kunststofrooster en een betonnen bolle vloer.

  De composiet-roosters dragen op de metalen strips en combineren volgens Geert de Haas de voordelen van volledig kunststofrooster en een betonnen bolle vloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De slangen voor de vloerverwarming dienen onderling gekoppeld te worden. Het systeem functioneert dan indentiek aan reguliere vloerverwarming.

  De slangen voor de vloerverwarming dienen onderling gekoppeld te worden. Het systeem functioneert dan indentiek aan reguliere vloerverwarming.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alles begint natuurlijk in de kraamstal.

  Alles begint natuurlijk in de kraamstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De familie bouwt de afzet van fokgeltjes momenteel nog uit, nu de uitbreiding 250 naar 650 plaatsen net gerealiseerd is. Selectie vindt plaats op 25 kilogram.

  De familie bouwt de afzet van fokgeltjes momenteel nog uit, nu de uitbreiding 250 naar 650 plaatsen net gerealiseerd is. Selectie vindt plaats op 25 kilogram.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nu verkopen ze op jaarbasis zo’n 2.000 fokgelten en daarnaast 11.000 biggen regulier. Vanuit de eigen vleesvarkensstal en een huurstal leveren ze 5.000 vleesvarkens af.

  Nu verkopen ze op jaarbasis zo’n 2.000 fokgelten en daarnaast 11.000 biggen regulier. Vanuit de eigen vleesvarkensstal en een huurstal leveren ze 5.000 vleesvarkens af.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Biggen in de kraamstal krijgen nu nog droogvoer bij. De Haas wil dit op korte termijn vervangen door handmatig verstrekt brijvoer. Alle diergroepen op het bedrijf krijgen brij. Nog eerder brij verstrekken verkleint de speendip.

  Biggen in de kraamstal krijgen nu nog droogvoer bij. De Haas wil dit op korte termijn vervangen door handmatig verstrekt brijvoer. Alle diergroepen op het bedrijf krijgen brij. Nog eerder brij verstrekken verkleint de speendip.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via een extra centrale gang met kleine deuren naar de kraamafdelingen kunnen enkel de biggen intern de oversteek maken tussen zeugen- en biggenafdelingen.

  Via een extra centrale gang met kleine deuren naar de kraamafdelingen kunnen enkel de biggen intern de oversteek maken tussen zeugen- en biggenafdelingen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hier komen de biggen uit. Aan de voorzijde bevinden zich de biggenafdelingen. Voorbij het einde van deze gang is de dekstal te vinden, daarachter het dragende zeugen-gedeelte.

  Hier komen de biggen uit. Aan de voorzijde bevinden zich de biggenafdelingen. Voorbij het einde van deze gang is de dekstal te vinden, daarachter het dragende zeugen-gedeelte.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dekstal. Achter de grijze wand zijn de beren gehuisvest.

  De dekstal. Achter de grijze wand zijn de beren gehuisvest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal voor de dragende zeugen, let op het zeer brede luchtkanaal.

  De stal voor de dragende zeugen, let op het zeer brede luchtkanaal.

  Foto: Matthijs Verhagen

Eén reactie

 • PatrickLimburg

  Slimme en multifunctionele toepassing, daar is over nagedacht! Waarschijnlijk is het ook nog eens makkelijk aan te passen mocht het niet optimaal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.