Welzijn is een punt om onderscheidend te zijn.</p> <p>Foto: Henk Riswick VarkensOpinie

‘Deuk in het Holland Varken’

De POV wil de kwaliteit van Nederlands vlees gebruiken als verkoopargument. Dat lijkt dunnetjes.

“Heb niet de illusie dat alleen kwaliteit van het Nederlands varkensvlees onderscheidend is in Europa.” Dat zei Pieter Poortinga afgelopen maandag tijdens de jaarvergadering van coöperatie Topigs. Poortinga is directeur van pluimveevleesverwerker Plukon en heeft veel ervaring met het in de markt zetten van concepten, zoals de Goed Nest Kip van het bedrijf. Een trager groeiende kip met meer leefruimte dan de gangbare vleeskuikens.

Kwaliteit dient altijd goed te zijn

In zijn betoog verklaarde Poortinga dat alleen kwaliteit onvoldoende is om niet inwisselbaar te zijn en afnemers over te halen jouw product te kopen. De kwaliteit van vlees dient altijd goed te zijn. Dat is niet bijzonder. Vlees wordt onderscheidend doordat de dieren anders zijn gehouden, voer krijgen met soja waar niet aan is geknutseld of geproduceerd is in een bepaald land of gebied. Duitsers hechten bijvoorbeeld steeds sterker aan vlees dat is geproduceerd in eigen land, van geboorte tot aan de slachterij.

Niet onderscheidend

Het Holland Varken waar de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) mee pronkt om het Nederlandse varkensvlees beter te positioneren, gaat uit van ‘geborgde en onderscheidende’ kwaliteit. Dat staat in het actieplan Vitale Varkenshouderij. Met de opmerkingen van Poortinga in het achterhoofd rijst de vraag hoe sterk het label Holland Varken nationaal en internationaal is. Om onderscheidend te zijn is alleen kwaliteitsvlees en voedselveiligheid onvoldoende, zo lijkt het.

Stil op Twitter

Tijdens de Topigs-avond in Burgers’ Zoo waren alle kopstukken uit de varkenssector aanwezig, inclusief het POV-bestuur. Ze hebben dus gehoord hoe Poortinga denkt over het in de markt zetten van een concept. Op Twitter bleven ze stil. Oud LTO-bestuurder Annechien ten Have werd wel getriggerd door de uitspraken van pluimveeman Poortinga.

Beheer
WP Admin