Redactieblog

2319 x bekeken 8 reacties

Voortbestaan van Innovatiecentrum Sterksel is in gevaar

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) moet snel kiezen: Sterksel overeind houden met onderzoeksgeld of niets doen. Is de POV voor of tegen vernieuwing?

Genomic selection heeft een vaste plaats verworven in de varkensfokkerij. Het voordeel van genomics is dat op jongere leeftijd de fokwaarde nauwkeurig is te schatten. Dit versnelt genetische vooruitgang tot wel 35 procent.

De rol van genomics in de fokkerij groeit, vooral bij lastig te meten kenmerken als gedrag of vleeskwaliteit, en ook bij harde kenmerken als voederconversie. Martin Bijl, directeur van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin, verwacht dat het binnen tien jaar mogelijk is de voederconversie van varkens te verlagen van 2,57 nu naar 2,20 à 2,30. Puur door een betere genetische aanleg, met gebruik van genomics.

De efficiency blijft stijgen in de sector. Dat zal wel moeten. Het is echter irreëel te denken dat de Nederlandse varkenshouderij toekomst heeft door te blijven focussen op kostprijs en productie. Dan komt het buitenland langszij, voor zover dat al niet is gebeurd.

Innoveren en nieuwe markten ontwikkelen is essentieel

Innoveren en nieuwe markten ontwikkelen blijft broodnodig voor een sterke varkenssector. Innovatiemogelijkheden zijn er genoeg, zoals het gezond houden van dieren zodat ze beter groeien en de kosten omlaag gaan. Maar ook nadenken over nieuwe stalsystemen die dierenwelzijn, milieu en werkplezier ten goede komen. Dat hoeft niet per se kostprijsverhogend te zijn, zag ik vorig jaar tijdens een bedrijfsbezoek.

Als de POV niets doet, is het zo gebeurd met Sterksel

Daarom is het nodig dat Sterksel blijft als innovatiecentrum voor de varkenshouderij. Het voortbestaan is wankel in dit post-productschaptijdperk. Op internetfora laten varkenshouders hun ongenoegen blijken over Sterksel. ‘Ze ontwikkelen daar onwerkbare, dure technieken die wij vervolgens mogen overnemen’, is de strekking. De kritiek betreft vaak onderzoek met veel overheidsgeld, zoals groepshuisvesting in de vroege dracht. Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) moet snel kiezen. Sterksel overeind houden met onderzoeksgeld dat de varkenshouderij vooruithelpt of niets doen. Maar dan is het snel gebeurd met het innovatiecentrum.

Laatste reacties

 • joannes

  En waarom moet NL een eigen onderzoeks centrum onderhouden? Om als Politiek instrument ingezet te worden? Want wat moest er allemaal in de Praktijk ¨bewezen¨ worden? Al die hersenspinsels die de Politiek bedacht, ver van de Praktijk. De beste en goedkoopste oplossing is de kennis copiëren uit landen die de productie en de varkenshouder serieus nemen en die kennis laten vertalen door erkende beedigde vertalers zodat er niet gerommeld kan worden met de export kwaliteiten van de te produceren varkens, vwb kosten en kwaliteiten.  

 • varkenshouder1


  Alleen een onderzoekscentrum als de Nederlandse varkenshouder direct profijt heeft van de ontwikkelingen t.o.v. het buitenland.  Niet zoals nu onderzoeken financieren door varkenshouders die morgen al in het buitenland verkocht worden door stalinrichters. Er moet een voordeel aanhangen voor de NL varkenshouder en is dit niet bespreekbaar dan de tent sluiten of alleen door de periferie en overheid laten financieren. Het directe voordeel voor de NL varkenshouder is niet zichtbaar op de huidige manier, mocht er uberhaupt een voordeel uit komen waar ik aan twijfel.

  Ga Sterksel gebruiken om innovaties te ontwikkelen in berengeurdetectie, betaalbare mestverwerking met daaraan gekoppeld de afzet/productontwikkeling en zet Sterksel in om buiten de voerindustrie om voerproeven te doen waar de voerfabrikanten buiten blijven en zo betere voeders te ontwikkelen in eigen hand. Zo kun je weer een innovatieve sector ontwikkelen.

  Stop direct met het financieren van speeltuinen op Sterksel......

  Op deze manier start je innovatie waar de NL varkenshouder direct profijt uit kan halen.

 • w v gemert


  Zover ik het weet is de POV voor verniewingen en voor onderzoek, maar dit is niet gekoppeld aan het wel of niet voortbestaan van Sterksel zoals de journalist suggereert. Ik ben voorstander om de geldkraan dicht te houden richting Sterksel en onderzoek bij derden te plaatsen en op een andere basis dan het productschap voorheen uitvoerde. De boer aan het roer : niet voldoen aan ons criteria, dan kijken we maar verder op de markt of bekijken de mogelijkheid om onderzoek te plaatsen op standaard productie bedrijven of over de grens.

   

 • w v gemert


  Bij het nogmaals lezen van het stuk van Kees van Dooren viel het mij pas op , op het laatst schrijft hij:De POV moet snel kiezen. Hij schrijft alsof hij het nog steeds niet heeft begrepen ; DE BOER AAN HET ROER en die laten zich niets aantrekken van een een journalist die schrijft dat iets MOET, het ontbreekt de man aan overtuigende argumenten voor de betalende varkenshouders en komt dan tot de slotsom dat het moet. Zwakker maak je niet vaak mee of is bezweken voor de loby van Sterksel?

 • Hogman1

  Gezien het aantal berichten die Boerderij schrijft over het (naderend) zeg maar einde van Sterksel moet je toch wel concluderen dat zij er meer moeite mee hebben dan hun abbonnee's

 • gjcamps

  Misschien toch wel interesant om een bezoekje te brengen aan VIC tijdens de open innovatie dagen 19 en 20 Juni. Zie intro filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=eXs450VUi-0

 • w v gemert


  gjcamps, wordt daar de echte cijfers van het prodomie kraamhok verteld ?

 • Hogman1

  Hier ook weer een zo'n geweldig betaald dus gemanipuleerd onderzoek. 
  http://www.pigbusiness.nl/nieuws/3355/-geoptimaliseerd-voer--en-watersysteem-verhoogt-groei-van-biggen-
  Gewoon een ordinaire copy van een  blauwe voerbak die misschien al 10 jaar bestaat .
  Sterksel heeft niets meer te bieden ,goede innovaties ,voederverbetering en geneticavooruitgang verkoopt zich zelf.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.