VarkensOpinie

Hoezo hoogproductief? (1)

Beoogd NVV-voorzitter Ingrid Jansen denkt de problemen in de sector aan te pakken door er een nieuw etiket op te plakken.

De eerste piketpaal van beoogd NVV-voorzitter Ingrid Jansen, twittert de vakbond trots: Ingrid Jansen wil dat voortaan niet meer wordt gesproken over intensieve veehouderij,  maar over hoogproductieve veehouderij. De oude benaming zorgt namelijk voor een negatieve lading, laat zij weten in een interview in NVV-ledenblad De Trog.

Verbijsterend, dit idee. Om te beginnen is de term hoogproductieve veehouderij marketingtechnisch erg slecht. Je breekt er je tong over, een soort hink-stap-sprong. Het bekt niet, zodat het nooit wordt overgenomen door de massa.

Maar veel erger is dat het volkomen voorbij gaat aan de werkelijkheid. Alsof de varkenshouderij geen imagoprobleem zou hebben en door het gebruik van een simpel eufemisme alle problemen zijn opgelost. Dit gaat nergens over.

Bezwaren aanpakken

Het telkens maar blijven herhalen hoe goed de varkenshouderij het doet helpt niet als burgers en politici dat heel anders zien. Neem de kalversector. Daar werd pakweg twintig jaar geleden gesproken over kistkalveren, hormoongebruik en mestoverschotten. Wat deed die sector toen? Inderdaad, niet de naam veranderen maar de kalveren in groepshokken, de gier zuiveren en met een uitgekiend tracking & tracing-systeem achterhalen waar elk stukje kalfsvlees vandaan komt, wat het dier heeft gegeten en van welk melkveebedrijf het afkomstig is. Over kistkalveren wordt niet meer gesproken. Zo pak je een imagoprobleem dus aan.

Toekomstvisie

Het tweede wat Jansen gaat doen als zij voorzitter wordt is een sectorvisie schrijven. Het is te hopen dat dit rapport ook werkelijk visie zal verwoorden. Geen oude wijn in nieuwe zakken, beste Ingrid. In de varkenshouderij zijn er problemen met mest, geur en dierenwelzijn. Verzin daar iets voor en ga dat uitdragen. Daar is de varkenshouderij mee geholpen. Maar stop met deze vorm van windowdressing.

Het is voor de varkenshouderij te hopen dat Jansen het beestje bij de naam gaat noemen in haar rapport. Iedereen is wel eens ongelukkig in zijn uitlatingen of daden. Het is alleen jammer dat het bij de allereerste piketpaal al mis gaat.

Beheer
WP Admin