Commentaar

3320 x bekeken 6 reacties

Geld ligt voor het oprapen

Vleesvarkens leveren kan een stuk nauwkeuriger, minder gewichtskorting kan flink wat extra geld opleveren.

Dat vleesvarkenshouders geld laten liggen vanwege het niet goed afleveren van de dieren is niet voor het eerst aangetoond. De enorme bedragen waarom het gaat zijn toch altijd verbazingwekkend. Uit onderzoek van dierenartsenpraktijk de Oosthof en adviesbedrijf Hijdeporc blijkt dat in Duitsland geleverde varkens 16 procent te licht is en 14 procent te zwaar. Dat kost respectievelijk €17,25 en €12,21 per dier. Voor een doorsnee bedrijf met 1.500 plaatsen maar liefst €20.000 per jaar. Dat er op dit vlak winst te boeken is mag geen verrassing zijn. Op de slachtbon is immers precies te zien hoe de individuele worden geclassificeerd en uitbetaald. Ook diverse digitale slacht analyses laten zien waar geld blijft liggen. Ondanks deze kennis lukt het blijkbaar niet om meer dieren in het kortingsvrije traject te leveren. Soms is dat een bewuste keuze maar heel vaak ook niet. Varkenshouders weten dat het niet goed zit, maar zijn niet in staat om het structureel te verbeteren. Om echt stappen te zetten moet het roer volgens de Oosthof rigoureus om. Kern van het plan is om biggen bij elkaar te leggen waarvan verwacht kan worden dat ze uniform naar het ideale slachtgewicht groeien. Vaker wegen is een ander belangrijk aspect. Dat vraagt om een revolutie in werken op veel bedrijven. Dat begint al bij de vermeerderaar die groepeert  per weekgroep en gewicht. De vleesvarkenshouder borduurt daar op voort. De vraag is uiteraard wel waarom al deze stappen nodig zijn om uiteindelijk een goede boterham te verdienen. In de meest ideale situatie kunnen biggen en vleesvarkens zonder al te veel selectie worden opgelegd. Dat vraagt wel om een scherpe selectie bij de vermeerderaar die voor de echt lichte biggen een alternatieve afzet moet vinden. Tegelijkertijd moeten de andere biggen met de grootst mogelijke zorg worden opgefokt. Het thema afleverstrategie raakt direct aan het onderwerp bigkwaliteit. Om echt stappen te zetten zullen beide zaken gelijktijdig moeten worden opgepakt.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Je kijkt natuurlijk niet achter de varkens aan om ze op het eind net een week te vroeg of te laat af te leveren. Ook kun je met sekuur wegen de varkens bij hoge prijzen boven in de maske mikken en met lage prijzen zo ver mogelijk onderin. De weeginrichting mag geld kosten omdat het onmiddelijk terug betaalt en de klus elke week terug komt. Echter als je al je varkens moet wegen zoals de meneer in de foto gaat je lichaam dat gegarrandeerd niet vol houden. Lang geleden na de eerste 500 afgeleverde varkens heb ik mijn splinternieuwe mobile weegschaal vervangen door een meer op de taak berekend digitaal en stationair exemplaar vast gebout aan de betonvloer. De werkverlichting was enorm omdat de te wegen varkens door een soort behandelstraat gaan die aan hun natuurlijke gedrag is aangepast. Dus goed verlicht, geen schaduwen en heel goed zicht naar voren door de spijlen hekjes in de weegschaal en de gang er voor. De varkens moeten uit zichzelf vooruit willen lopen. Als je varkens wil gaan wegen zorg er dan meteen voor dat je de zaken makkelijk en veilig voor elkaar hebt. Verder is het mijn ervaring dat zelfs als een hok biggen uniform is bij aankomst, toch minimaal drie weken nodig zijn om af te leveren in de optimale gewichts groep.

 • w v gemert

  Grotere gewichtsmarges en daarbuiten lagere korting is beter voor ondernemer en beter voor welzijn van het varken. Laat België als voorbeeld gelden.

 • fvdboomen1

  In Au zijn geen gewichtskortingen is net zo makkelijk.

 • Hogman1

  wij hadden daar sinds 4 jaar een geweldige oplossing voor
  Groepen van 350 met een weeg-sorteerstation
  96% vd varkens altijd in het goede gewichttraject
  Totdat er beren kwamen , na 1 keer een groep van 100 beren eruit geselecteerd te hebben gehad wordt het een grote ramp
  Overige beren raggen elkaar kapot en groeien doen ze dan nooit meer
  Was een mooi systeem maar het kan nu naar de schroothoop

 • Jan Arthur

  @ w v Gemert: wij hebben hoofdzakelijk het all- in, all- out systeem. Daardoor zijn de gewichtsmarges groter. Dit systeem heeft ook nadelen. Bv weinig mesters laten nog toe dat er gesorteerd wordt.

 • W Geverink

  De slachterijen doen alsof te lichte of te zware varkens niet in de verpakking passen en door de maske bovenin zo smal mogelijk te maken krijgen ze veel goedkope varkens aangevoerd. Mensen met all in all out laten veel geld liggen als de lichte varkens op de vrachtwagen gaan in plaats van naar een rest afdeling. @Hogman. Ik voel met je mee. Ik weet hoeveel schade een beer aan kan richten en als ik die niet appart kan zetten is er gelukkig nog het geweer. Ik moet er niet aan denken om beren te mesten. Bestel de volgende keer gewoon gelten. Ik denk ook dat grote groepen met auto weigh de toekomst is. Met de telkens hogere slachtgewichten van die oliefanten wordt het handmatig wegen voor een persoon gewoon veel te gevaarlijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.