Varkenshouderij

Achtergrond 2391 x bekeken

Activisten nemen Britse varkenshouders onder vuur

Het was jaren relatief rustig in de Britse varkenshouderij. Nu hebben 2 groeperingen van dierenactivisten gelijktijdig de varkenshouderij in Groot-Brittannië onder vuur genomen.

In de eerste plaats is er Animal Aid dat naar eigen zeggen ernstige misstanden bij een aantal varkensbedrijven heeft ontdekt. Animal Aid stuurde volgens beproefd recept 'undercover' werknemers of andere spionnen naar de bedrijven die daar 'stapels dode biggen' en varkens met verwondingen over hun hele lichaam aantroffen. Animal Aid heeft opnamen en foto's gemaakt die in veel Britse media zijn overgenomen.

Gemunt op groot bedrijf York World Pig

Animal Aid bestaat al sinds 1977 en zegt zelf de grootste dierenrechtenorganisatie van het land te zijn. De groepering heeft het bij de laatste campagne specifiek gemunt op een groot varkensbedrijf, York Wold Pig Pro Ltd. dat 5 fokkerijen in de Yorkshire Wolds en elders in oost-Engeland beheert. York Wold Pig Pro heeft een vergunningsaanvraag lopen voor een nieuw grootschalig bedrijf voor meer dan 6.000 dieren bij Middleton-on-the-Wolds, een klein dorpje midden in het landelijke gebied tussen York en de kust.

Animal Aid heeft vastgesteld dat er het één en ander mis is bij York Wold Pig Pro: ''Het is een nachtmerrie.'' Volgens de groep liggen kadavers in hopen vuil weg te rotten, zwerven er injectiespuiten rond 'waarvan sommige zijn aangeduid als van medisch belang voor menselijk gebruik' en lopen ook veel dieren rond met min of meer ernstige wonden.

Peta: geen vlees meer eten

Tegelijk heeft de bekende dieractivistengroep Peta een soortgelijk onderzoek ingesteld bij varkenshouderijen in Norfolk en Yorkshire, de belangrijkste concentratiegebieden voor de Britse varkenssector. ''We hebben dieren aangetroffen die in erg slechte omstandigheden wegkwijnen,'' zegt Peta, dat beelden heeft gepubliceerd van rottende kadavers waar de levende dieren overheen moeten stappen. ''Dat soort situaties zijn wijdverbreid in de geïndustrialiseerde vleesindustrie van tegenwoordig,'' zegt directrice Elisa Allen. Om er vervolgens aan toe te voegen: ''De enige manier waarop consumenten dit soort toestanden kunnen voorkomen, is helemaal geen vlees meer te eten.''

Britse varkenshouders promoten dierenwelzijn

De beschuldigingen komen op een ongelukkig moment voor de Britse varkenssector. Vorige maand deden 7 organisaties uit de sector een beroep op supermarkten, slagers, horeca en andere spelers in de vleesketen om toch vooral de varkensboeren uit eigen land te steunen. Zoals eerder gedaan wordt in de verklaring gesteld dat de Britten hogere standaarden voor het welzijn van de dieren hanteren dan varkenshouders elders in Europa. ''Als u ons niet steunt, dan is het risico dat er nog meer varkensvlees geïmporteerd moet worden uit landen waar het met dat dierenwelzijn minder goed is gesteld,'' aldus de gezamenlijke verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.