Longworm is van oudsher een anndoening bij jongvee. Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

GD waarschuwt voor longworm

Hoestend rundvee is een directe aanwijzing voor een besmetting met longworm.

Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een nieuwsbericht op haar site. Hoewel de meeste ziektegevallen met longworm in normaal augustus voorkomen, is dit jaar al veel eerder in het seizoen al flink wat longworm aangetoond. Van oudsher is longworm een jongveeaandoening, maar longworm kan ook bij volwassen dieren een rol spelen en daar een duidelijk effect op de melkproductie hebben.

Grashoest belangrijkste verschijnsel

Het belangrijkste verschijnsel van longworm, ook wel grashoest genoemd, is hoesten. Dit kan variëren van een lichte hoest bij inspanning tot zeer veel hoesten, een oppervlakkige ademhaling en ernstige benauwdheid.

Longworm is van oudsher een anndoening bij jongvee. Foto: Bert Jansen

Longworm is van oudsher een anndoening bij jongvee. Foto: Bert Jansen

Wormmiddel of longwormenting

De GD geeft aan dat bij hoestende dieren in de weide altijd aan longworm moet worden gedacht en dat de diagnose bevestigd kan worden door mestonderzoek. Na een behandeling met een wormmiddel herstellen de dieren meestal vlot. Daarbij kunnen dieren soms nog wel enkele weken doorhoesten na behandeling omdat er schade is aan de longen. Afhankelijk van het beweidingsmanagement kan ter preventie ook een longwormenting worden ingezet.

Beheer
WP Admin