Geert-Jan en Marcel Peters melken al 10.000 geiten in Schaijk. Een van de drie stallen met wachtruimte. Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Gemeente Landerd moet vergunning negenhonderd koeien verlenen

Europa’s grootste melkveehouderij PeBe in Schaijk (N.-Br.) kan toch een melkveebedrijf voor negenhonderd koeien bouwen. Dit meldt het Brabants Dagblad op basis van een uitspraak van de Raad van State (RvS).

Veehouders Geert-Jan en Marcel Peters zijn door de RvS in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld. Door deze definitieve uitspraak moet de gemeente Landerd alsnog een omgevingsvergunning verlenen. De gemeente weigerde dit en stelde dat de veehouders over onvoldoende grond beschikken voor een dergelijk bedrijf, omdat een groot deel van het eigen geteelde ruwvoer al voor de melkgeitenstapel van tienduizend dieren bestemd is.

Impliciete vrijstelling

De RvS stelt echter dat de gemeente het bedrijf zelf in 2007 een impliciete vrijstelling heeft verleend voor intensieve geitenhouderij. Volgens de RvS betekent dat dat PeBe de geiten niet volledig met eigen geteeld ruwvoer hoeft te voeren. De ruim 200 hectare die het bedrijf in gebruik heeft, is dan ruim voldoende voor eigen ruwvoer voor de negenhonderd koeien. Een domper voor de gemeente, die fel tegen een uitbreiding van het bedrijf is.

Beheer
WP Admin