Rundveehouderij

Nieuws 6154 x bekeken

Mais in het Noorden heeft nog tijd nodig

Het afrijpen van de mais in het Noorden verloopt langzamer dan in de rest van Nederland, maar dat is geen reden onrijpe mais in te kuilen.

Daar waar in het Zuiden en Midden de mais volop in de kuilen belandt, laat de mais in het Noorden nog even op zich wachten. Op veel percelen staat het gewas er nog groen, vitaal en absoluut niet rijp bij. Het drogestofpercentage op de proefvelden voor de Agrifirm Maismonitor in Marwijksoord (Drenthe) is afgelopen week met gemiddeld 2% gestegen. De DairyMais Vroeg en LG 30.209 zitten nu op 32,5 en 34% droge stof in de gehele plant. De latere rassen zitten op 29,5 en 30,2% droge stof. Het drogestofpercentage in de kolf ligt voor vrijwel alle maisrassen al op of boven de gewenste 55%.

Wateroverlast zorgt voor groot verschil tussen Noord en Zuid

Het grote verschil tussen Noord en Zuid wordt volgens productmanager ruwvoermanagement Toine Heijmans ook verklaard door de wateroverlast in met name het Zuiden. Op dergelijke percelen is de mais minder diep geworteld en heeft de afgelopen weken meer te lijden gehad van de droogte.

In het Noorden bereiken de vroege maisrassen wel het oogsttijdstip. Sommige veehouders lijken de afrijping niet te willen afwachten en oogsten te groene en onrijpe mais. Wat de weersvoorspellingen betreft is dit niet nodig. Daarom geldt volgens Heijmans het devies 'gewoon laten staan, de oogst komt voorlopig niet in het gedrang'. Dit weekeinde valt er wel wat regen, maar voor de rest van de week zijn de voorspellingen goed. De Maismonitor publiceert in ieder geval eind volgende week nieuwe cijfers van de proefoogsten en waarschijnlijk de week daarna nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.