Rundveehouderij

Nieuws 12629 x bekeken 18 reacties

FrieslandCampina verhoogt melkprijs met €1,25

FrieslandCampina verhoogt zowel de garantieprijs gangbare melk als voor biologisch melk met €1,25 per 100 kilo. De gangbare garantieprijs komt uit op €26,25, de bio-garantieprijs op €46,25.

Met deze stap verhoogt FrieslandCampina net een cent per 100 kilo meer dan Arla. Arla verhoogde eind vorig week de melkprijs voor september met €1,24. De Scandinavische onderneming betaalt overigens wel een iets hogere melkprijs dan FrieslandCampina. Bij 700.000 kilo per jaar telt Arla voor september €26,26 per 100 kilo neer, FrieslandCampina betaalt €26,13. Gemiddeld tot en met september betaalt Arla 14 cent per 100 kilo meer.

Biologische melkveehouders zitten juist weer beter bij FrieslandCampina. Daar krijgen ze in september een melkprijs van €46,53 per 100 kilo (bij 600.000 kilo per jaar. Bij Arla ontvangen ze €42,41.Bovendien gaat de biologische melkprijs bij FrieslandCampina juist weer omhoog, terwijl die bij Arla nog iets daalt.

Bekijk het verloop van de voorschotmelkprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

Noteringen basiszuivel omhoog

FrieslandCampina verwacht dat de de melkprijzen van de referentiebedrijven (onder meer Arla, DMK) in september zullen stijgen. De positieve ontwikkeling is het gevolg van de stijgende noteringen voor bijna alle basiszuivel, met boter en foliekaas als uitschieters. Het melkaanbod in de EU is geleidelijk aan het afnemen bij een min of meer stabiele vraag. Voor de biologische zuivel ziet FrieslandCampina weer hogere prijzen door een licht stijgende vraag, met name in Nederland.

Later deze week maakt het Duitse DMK de september-melkprijs bekend. Duitse boeren speculeren al op een verhoging met €2 per 100 kilo, waarmee de melkprijs dan uitkomt op €22 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • edke

  1.25 klopt niet, augustus zat een correctie in van 0.39 dus eigenlijk verhogen ze de melkprijs maar 0,86 per 100 kilo melk.

 • Wijnand

  Is dit een toonaangevende melkprijs

 • Trot

  goed afgekeken of september weer correctie

 • gvanlaar

  Wijnand gezien de slechte marktomstandigheden is dit relatief gezien wel een toonaangevende melkprijs!

 • koestal

  geen cent teveel !

 • boerderij12

  @g van laar Slechte marktomstandigheden? als fc nu op dit moment geen dikke winsten draait zijn het prutsers.

 • koeien10

  spotmarkt 32.50 /kg waar blijft die kostendekkende garantieprijs?

 • simpel boerke

  €26,25 /kg heeft nog niets met een kostendekkende melkprijs te maken, laat staan met een prijs dat er iets verdiend wordt. Ik ben bljj dat de prijs stijgt maar vrolijk word ik er nog lang niet van

 • Bennie Stevelink

  Zeurkousen, de boeren bij DMK hopen op een prijsverhoging van 2 cent waardoor ze op 22 cent uitkomen..........

 • farmer135

  Nou bennie, het is allemaal nog veel te weinig.

 • deB.


  Niet te geloven, dat er nog zijn, die blij zijn met 26 cent... kom op zeg. We zijn weer beter dan, en als een ander land pff.

 • Bennie Stevelink

  Waarom spreek ik over zeurkousen? Omdat in de tweede helft van 2014 en in begin 2015 hier bij boerderij.nl bij herhaling erop werd gewezen dat wij op dat moment een melkprijs beurden die veel te hoog was tov de basis zuivelproducten. Toen wij in de tweede helft van 2014 nog een melkprijs beurden van 40 cent zat de spotprijs al op 28 cent. Toen wij begin 2015 nog 32 á 34 cent beurden zat de spotprijs op 16 cent. Iedereen weet dus dat de garantieprijs met een vertraging van drie tot vier maand de spotmarktprijs volgt die een indicatie geeft van de prijs van basis zuivelproducten.

 • gjh

  prima allemaal meer melkgeld behalve bennie want die vindt dit voldoende. ONGELOOFLIJK wat een meeloper.

 • eg wel

  Ik ben het vaak niet met Bennie eens maar in deze heeft hij het mijns inzien gelijk.

 • oorspronkelijk

  meer verkopen dan je geleverd krijgt heet mis management
  ondanks dat we allemaal solisten zijn draaien we er met z'n allen voorop
  komt uit de lengte of de breedte want de verkopen zijn geënt op prijsniveau enkele maanden geleden
  ook hier profiteert consument en retail en leggen wij er geld bij

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Wat een slecht verhaal.
  Ja, je hebt gelijk. De zuivelprijzen van de basisproducten waren op de wereldmarkt lager en Rfc betaalde meer.

  En ja, Rfc betaald meer dan een doc of dmk.
  Ook meer dan de gemiddelde spotmarkt en wereldmarkt.

  RFC kun en mag je niet meer vergelijken met dmk, doc, micobel en velen meer RFC is vele malen groter, meer en meer een keten en een meer verspreid assortiment aan producten én merken.

  RFC vergelijk je met een nestle, Danone en een beetje lactalis. Grotere zuivelaars met meer marktkennis en marktmacht.

  RFC is een goed en mooie coöperatie die zeker 9cent meer kan uitbetalen. Per kg melk. Het is maar net waar je je prioriteiten legt.
  De fout bij de melkaanvoer (vele malen hoger) heeft ons veel geld gekost. De investering in Leeuwarden kost veel echt véél geld. 100 miljoen zou het zijn, maar ondertussen heeft het nog 50 miljoen meer gekost en het is nóg niet klaar. Vele teams zijn er al op gesneuveld.

  Hier is door een interne (manager) al vaak voor gewaarschuwd. Maar RFC luistert niet. Het clubje is over het algemeen over zelfverzekerd en zet te snel een handtekening.

 • Farmer4life2

  Note: zie overheid over regels voor o.a. de melkveehouderij. Het wordt te complex voor de overheid om te kunnen overzien wat een keuze aanricht c.q. nevenactiviteiten meebrengt.

  In workum wordt de productie van kaas compleet geautomatiseerd. De kaas worden daar in een donkere ruimte gemaakt en zo nu en dan springen de lichten aan voor het onderhoudsteam.

  Leeuwarden zou ook meer geautomatiseerd worden. Maar de condensfabriek was bijna een sociale werkplaats voor héél Leeuwarden. Iedereen kon daar stickertjesplakken en maatschappelijk krijg je meer draagvlak.

  Ja RFC doet het goed en hebben een goede keuze gemaakt in het ketendenken. Echter trekken zij een machtsvacuüm. Waarbij Alleen voordelen zitten tegen grote inkopers. De boeren daarin tegen zijn het het kinderspel. Zoet houden met een nabetaling en andere ongein. Maar een zekerheid bieden voor een fatsoenlijk inkomen ho maar, wij mogen de grillen van de vrijemarkteconomie opvangen.

  De bedrijven die de aanbestedingen doen, hoorde ik dat zij zeggen: RFC? Dat lijken een stel rijke boeren met teveel geld.

 • Farmer4life2

  Het enige waar je RFC op kunt pakken is hun imago. Want ojee als dat maar een beetje beschadigd. Gelijk hebben ze. Maar betaal dan méér, want dat is wat de consument wil. Net als zuivere producten. De melk die tegenwoordig in de schappen liggen is een slap aftreksel. Kaas wordt gemaakt als afvalproduct. Alleen de ingrediënten voor babymelkpoeder zijn interessant.

  Uit Brits onderzoek is gebleken dat de consument juist bereid is om méér te betalen voor zuivel als het ook daadwerkelijk bij de boer/landbouwer terecht komt! Ook in Nederland geldt dit.

  Ik blijf natuurlijk blij om bij RFC te zitten. maar goed, de beste stuurlui staan aan wal ;-) ze doen het technisch gewoon goed!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.