Rundveehouderij

Nieuws 5921 x bekeken 5 reacties

CZ Rouveen dempt melkprijsdaling over 2015

Coöperatie CZ Rouveen heeft over 2015 ongeveer €6 per 100 kilo minder melkgeld betaald aan de leden, dan over 2014.

De kaasspecialiteitenmaker had ook last van de minder florissante zuivelmarkt, maar wel in mindere mate dan de meeste concurrenten, zo meldt het in het onlangs gepubliceerde jaarverslag.

Melkaanvoer eigen leden

De leden ontvingen een melkprijs van ongeveer €2 per 100 kilo boven de totale melkprijs van FrieslandCampina.

De melkaanvoer van de eigen leden steeg ondertussen sterk. Zo'n 6% van de melkaanvoer, ongeveer 10 miljoen kilo, moest worden aangemerkt als B-melk, die een 6 cent per kilo lagere melkprijs opbracht.

Capaciteitsuitbreiding

Vanwege een capaciteitsuitbreiding met 40%, juist vooruitlopend op het einde van de melkquotering, kon CZ Rouveen de extra aanvoer echter prima verwerken.

Door de extra aanvoer en de goede afzetmogelijkheden, steeg de kaasproductie met liefst 27%. Er werd bijna 22.000 ton kaas gemaakt.

De netto-omzet daalde echter van €133,6 miljoen naar €130,5 miljoen. Deze omzet wordt behaald door de verwerking van een groot aantal melksoorten tot allerlei kaasspecialiteiten.

Mogelijke boete

In het jaarverslag maakt de coöperatie melding van verscherpte eisen aan de productkwaliteit en het toenemende risico's op terugroepacties van producten. Daar hebben andere bedrijven ook mee te maken. Het vergroot echter wel de financiële risico's. In verband daarmee scherpt de coöperatie de leveringsvoorwaarden aan. Nu kunnen leden die niet aan deze voorwaarden voldoen nog met een boete wegkomen, in de toekomst is uitschrijving als lid aan de orde, zo wordt gewaarschuwd.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Klaas, volgens mij heb je een grote duim, als wij 2 euro meer beurden per 100 kg melk waren wij miljonair. Ik denk dat het met een 0,6 euro wel ophoud!

 • landboer

  Dan zul je zonder die 2 euro ook wel miljonair zijn!

 • .....

 • BO(skabout)ER

  mooie melkprijs dus!

 • koestal

  mooie melkprijs,ze maken wel 30 soorten kaas,ook heel bijzondere soorten .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.