Rundveehouderij

Nieuws 1284 x bekeken

Forse inkomensdaling Vlaamse melkveehouders

Melkveehouders in Vlaanderen hebben sinds 2008 per 100 kilo melk nog nooit zo weinig inkomen gerealiseerd als gedurende het eerste kwartaal van 2016. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen.

De melkprijzen dalen al sinds het laatste kwartaal van 2013. Gedurende de 2e helft van 2015 bleven de opbrengsten min of meer op een constant niveau, maar na nieuwjaar gingen ze in 2016 opnieuw flink naar beneden. De variabele kosten bleven de voorbije kwartalen redelijk stabiel, maar lieten het laatste kwartaal een lichte daling zien als gevolg van gedaalde krachtvoerprijzen. Toch liggen de variabele kosten met een index van 108 ten opzichte van referentieperiode 2008-2012 nog steeds op een relatief hoog niveau terwijl de opbrengsten, met een huidige index van 79, blijven dalen. Het actueel bruto saldo blijft daardoor met een waarde van 55 zeer laag. Deze index is gezakt tot onder het dieptepunt van crisisjaar 2009. Over de laatste 4 kwartalen bekeken bereikt de index van het voortschrijdend bruto saldo met 62 een absoluut dieptepunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.