<em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeNieuws

Eerste koeien weg bij melkprijs van 22 cent

Het omslagpunt waarbij veehouders economisch gezien zouden moeten stoppen met melken ligt op 22 cent per kilo melk.

Dat becijfert Flynth Accountants. De 22 cent geldt voor intensieve bedrijven die mest moeten afzetten en voer moeten aankopen. Hoogproductieve intensieve bedrijven kunnen nog iets langer wachten. Die zouden moeten stoppen bij een opbrengstprijs van 19,5 cent. Voor extensieve bedrijven geldt dat ze pas bij rond 15 cent zouden moeten stoppen met melken.

Benodigde melkprijs

De minimaal benodigde melkprijs kan niet vergeleken worden met de kritieke melkprijs, benadrukt Flynth: de benodigde melkprijs is gebaseerd op de marginale variabele kosten en geeft aan bij welke melkprijs het interessanter is om geen kosten meer te maken dan het ontvangen van inkomsten via de melk. De kritieke melkprijs is de minimale prijs die nodig is om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Nederland melkt door

De lage melkprijs heeft in Nederland nog niet geleid tot vermindering van de productie. Wel worden besparingen doorgevoerd die effecten kunnen hebben op de melkproductie, zoals een eenvoudiger rantsoen en eerder opruimen van (probleem)koeien. Maar stoppen met melken omdat de melkprijs te laag is, gebeurt nauwelijks.

Toch kunnen met name intensieve bedrijven kritisch kijken naar de economische waarde van laagproductie-koeien. Zeker bedrijven die een ondergemiddelde melkprijs ontvangen, kunnen op basis van deze berekening economisch gezien beter stoppen met een deel van de koeien. “De betere, meer efficiënte koeien kunnen dan met wat extra krachtvoer een deel van de weggevallen melkproductie compenseren”, adviseert Van Dijk.

Lees het hele artikel op www.melkvee100plus.nl

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin