Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

NMV en DDB willen standstill en veereductieregeling

Een noodwet met per direct een standstill voor de veehouderijsectoren die zijn gebonden aan het fosfaatplafond en een concreet doel voor veestapelreductie. Dat willen NMV en DDB.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Dutch Dairymen Board (DDB) willen deze maatregelen, nu de invoering van het stelsel van fosfaatrechten is uitgesteld. Ook willen ze een stoppersregeling.

Verlies derogatie voorkomen

Hiermee willen ze voorkomen dat de Nederlandse melkveehouderij de derogatie van de Nitraatrichtlijn verliest, per 2018. Verlies van derogatie zal niet alleen een grote druk geven op de mestmarkt, maar ook negatief uitpakken voor het milieu. Dan vervalt de verplichting om 80% grasland te houden, wat zal leiden tot meer bouwland en meer kunstmestgebruik.

In beide gevallen leidt dit tot meer uitspoeling van nitraat naar het grondwater. Daarnaast is de verwachting dat weidegang nog minder aantrekkelijk wordt voor de boeren.

Stoppersregeling

Met een stoppersregeling willen NMV en DDB soelaas bieden aan boeren die hebben gewacht met stoppen tot de invoering van fosfaatrechten. Ze hoopten die te gelde te maken. Nu blijven ze veelal doorgaan tot de fosfaatrechten wel worden ingevoerd. Een stoppersgregeling heeft ook als voordeel dat er direct minder melk op de markt komt en de veestapel wordt verkleind.

Ook is een instrument nodig dat de reductie van vee en melk stimuleert. De €22,9 miljoen subsidie van de EU is hiervoor te benutten. DDB en NMV hebben Van Dam gevraagd dit bedrag te verdubbelen, zoals ook andere EU-lidstaten hebben gedaan.

Beheer
WP Admin