Rundveehouderij

Nieuws 2536 x bekeken

10% Duitse melkveehouders wil liquiditeitssteun

Ruim 7.800 Duitse boeren hebben tot dusver gebruikgemaakt van de mogelijkheid om financiële hulp aan te vragen bij het landbouwministerie in het kader van de crisissteunregeling, waarover vorig jaar september in de EU een akkoord werd bereikt.

Daarbij werd overeenstemming bereikt over een steunbedrag van €500 miljoen voor de EU als geheel. Het Duitse aandeel is krap €70 miljoen. De Duitse aanvragen zouden bij toekenning rond de €60 miljoen vergen. Het gaat daarbij om geld, waarmee liquiditeitsproblemen op de bedrijven moeten worden opgelost. Voorwaarde in Duitsland is dat de aanvrager kredieten heeft met een looptijd van maximaal zes jaar. Tevens moeten ze actief zijn in de veehouderij en kunnen aantonen dat de afzetprijzen met minstens 19% zijn gedaald.

Gemiddeld €7.600 verzocht

Gemiddeld per aanvrager is verzocht om €7.600, voor de bediening van kredieten tussen de €3.000 en €700.000, zo blijkt uit cijfers van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). Het maximale toe te kennen bedrag is €10.000. 6% van de aanvragers zat daarboven met zijn verzoek.

De meeste aanvragen komen uit de deelstaat Beieren (2.476), gevolgd door Nedersaksen, met een kleine 1.900. Het leeuwendeel van de aanvragen is los daarvan gedaan door melkveehouders. Duitsland telt in totaal krap 78.000 melkveehouders. Uitgaande daarvan ziet dus zo'n 10% brood in de liquiditeitsfaciliteiten die de overheid wil bieden.

Tweede aanvraagronde

Het ministerie overweegt een tweede aanvraagronde te openen, omdat het er naar uitziet dat de maximale ruimte van €70 miljoen niet wordt benut.

Of registreer je om te kunnen reageren.