Rundveehouderij

Nieuws 7545 x bekeken 20 reacties

Kamer wil antwoorden over fosfaatrechten

Den Haag - Een vragenronde, een hoorzitting en een debat. Op die manier wil de Tweede Kamer de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) bespreken over de productiebegrenzende maatregelen in de melkveehouderij.

Kamerlid Eric Smaling (SP) kreeg dinsdagmiddag brede steun in het parlement voor een debat  over de ontwikkelingen in de melkveehouderij.

Vertegenwoordigers provincie en wetenschap

Kamerfracties willen eerst een schriftelijke vragenronde met het ministerie. Daarna komt er een hoorzitting waarvoor waarschijnlijk vertegenwoordigers van provincies en uit de wetenschap worden uitgenodigd. Vervolgens zal het parlement  over de plannen debatteren met de staatssecretaris.

Mestproductie melkveehouderij beperking

Dijksma wil ervoor zorgen dat de melkveehouderij de mestproductie beperkt tot maximaal 84,9 miljoen kilogram fosfaat. Dat plafond is inmiddels overschreden.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Als de kamerleden maar weten wat mijn en dijn is. Met andere woorden, als de kamerleden gewoon zitten te slapen dan zullen ze als jaknikkers de grote veroorzaakers van de overschreiding van het plafond ook nog gaan belonen.

 • j.verstraten1

  Peerke, alle groei in fosfaat voor 2 juli, is voor de wet legaal.  Je hebt boeren die wakker waren en die hebben zitten slapen. Diegene die hebben zitten slapen zijn nu boos op de wakkeren.
  Maar is snap de onvrede.

 • Zuperboer

  Nederland heeft geen fosfaatprobleem. Het wordt ons aangepraat. Lees de bijdrage van Arie Noordam op deze website of in Boerderij van deze week. Na de zure regen is fosfaat de volgende drogreden die de tegenstanders van economische activiteit in ons land misbruiken om de landbouw weg te werken.

 • koeboertje

  Verstraten, iemand die niet is uitgebreid heeft niet zitten slapen maar had zijn bedrijf waarschijnlijk op orde wat betreft grond , volle stal , mestafzet, ruwvoer.
  Deze catogorie moet nu boeten als e een generieke korting komt, dat is niet terecht

 • kleine boer

  @Verstraten en degene die stal nie vol hebben en grond zat ook zitten slapen zeker.....

 • j.verstraten1


  Dat ligt er maar aan óf er een generieke korting komt.  En  er zijn er maar weinig die echt niets uitgebreid hebben en dus ook op geen enkele wijze bijgedragen hebben aan de toename van de fosfaatproductie.
  Maar ook op bedrijven die wat jij noemt alles op orde hebben zie je meestal een toename van dieren, al is het maar enkele procenten, bijvoorbeeld door extra jongvee aan te houden met het oog op....

 • j.verstraten1

  KLeine boer, iedereen kon weten dat de groei zijn beperkingen kende. 10% was de ruimte werd ons steeds voorgehouden. Dat Sharon eind 2013 afkondigde geen dierrechten te introduceren voor de melkveehouderij hebben velen, waaronder ikzelf, gezien als het signaal dat er ruimte genoeg te verdelen was.
  Maar halverwege vorig jaar werd wel duidelijk dat dit niet het geval was.
  Dan maak je als ondernemer keuzes. En geen keuze maken en afwachten is ook ondernemen. Maar zoals ik al eerder schreef, ik begrijp donders goed de onvrede. Velen verwijten enkelen dat ze datgene gedaan hebben wat ze achteraf zelf hadden willen doen.

 • kleine boer

  @verstraten ik heb gelukkig nieuwestal gelijk vol gezet en bijna geen brok gevoerd afgelopen jaar ik  snap ook niet dat er grote koeien stallen half leeg staan afgelopen tijd een varkenshouder bouwt en voor aannemer weg is is stal vol en dat hebben veel melkveehouders vergeten afgelopen jaren. Of quotum kopenlease of  superheffing aftikken of geen tot weinig brok voeren zoals hier of niet zo groot bouwen ook al was er geen fosfaatquotum stal half leeg is en blijft dure hobby meen ik. Ook heb ik nog ruimte om mest aan te voeren gehouden koeien is stront en voer net zo belangrijk als stalplek in mijn ogen en lees vaak dat het als donderslag op het dak viel nou dan heb je toch weinig visie erop het was gewoon bekend alleen net niet hoe en dat is nu nog niet.

 • Peerke1

  Verstraten 1 Al mijn vergunningen en stallen zijn legaal en hebben handenvol kapitalen gekost. Kan iemand mij vertellen wat de meerwaarde van een volle stal is ten opzichte van een halfvolle stal om aan de hand daarvan te bepalen of een stal nog volgezet mag worden of niet. Het lijkt wel of boer zijn hetzelfde is als een spelletje roulette spelen. De WOONVERGUNNING van mijn stal wordt zo illegaal ingetrokken. Dit is gewoon ijskoude sanering.

 • info58

  @ Peerke1
  Precies andersom Peerke
  Iemand die de vergunningen en stal vol heeft niets aan de hand.
  Iemand die vergunningen heeft en laatste jaar gebouwd heeft (geinvesteerd) knelgevallen regeling.
  Iemand die de vergunningen niet op orde heeft en wel een volle stal moet een Nb vergunning aanvragen mogelijk daarna stal aanpassen of in dieren terug.

 • rmw

  En waar moeten de rechten voor de knelgevallen dan vandaan gehaald worden info58? Bij de mensen die amper of niet gegroeid zijn via een generieke korting? Stoer een nieuwe grote stal bouwen en daar mag de rest voor inleveren?

 • Peltjes

  Verstraten: Als je de onvrede begrijpt, begrijp je ook het onrecht. Weet je ook waar de oplossing weg moet komen.

 • alco1

  In de boerderij een mooie column van Herrold Lammertink: Fosfaat is geen probleem en ook stikstof niet. Het is juist de wetgeving die het mestprobleem creért.
  Fijn dat mensen met titel zich ook beginnen te laten horen.

 • j.verstraten1


  Onvrede is heel iets anders dan onrecht Peltjes. Er zijn rechters die  recht spreken terwijl hun uitspraken als onrecht worden ervaren. Neem bijvoorbeeld het recht dat een verpachter had op de helft van het quotum bij verkoop.

 • j.verstraten1


   Zeg het maar Peerke. Moet Klein Boerke die de stal wél vol heeft gezet nu voor jou inleveren? Of heeft klein boerke gewoon goed gegokt, en heb je er gewoon spijt van niet dezelfde keuze gemaakt te hebben.
  Ik wel in ieder geval.

 • info58

  @rmw
  We moeten  ons in de eerste plaats geen probleem aan laten praten. Of de VVD de rug recht kan houden weet ik niet maar ze geven al meer tegengas als de hele LTO met elkaar. Zelf denk ik dat een korting niet aan de orde is  en ja het is best stoer om een grote stal te bouwen maar op basis van regelgeving is en was het mogelijk voor ons en dus voor anderen ook.
  Wat betreft het zg fosfaatplafond over 2014 hebben wij geen extra dieren gehouden en om alle onzinverhalen de wereld uit te helpen  zijn we niet failliet en ons bedrijf is niet verkocht en alle namen die genoemd zijn als mogelijke participanten niks van dat alles.
  Wel zijn we op 2 juli een redelijk bedrag rijker geworden maar of we daar blij mee moeten zijn qua concurrentie in ieder geval niet

 • kiepel

  J.verstraten
  Ik gok op grondgebondenheid, ik heb niet  zitten slapen. Ik slaap nu ook niet. Intensief met fosfaatrechten kan door de bank mooi verkocht worden. Dus juich nu maar want als debank de kans krijgt ben je uitgejuichd. Iedereen succes gewenst, het zalnodig zijn want we zijn er nog langniet.

 • Peltjes

  Verstraten: Inderdaad, gelijk hebben is heel wat anders dan gelijk krijgen. Maar jij weet heel goed waar de schoen wringt. 

 • rmw

  @info58,

  De VVD zal echt geen onrust in de coalitie willen door fosfaatrechten, dat loopt wel met een sisser af. Een eventuele generieke korting hangt enkel af van wat allemaal mee geteld wordt (tot 2juli) en wat onder de knelgevallen gaat vallen.
  Wat betereft jullie situatie, misschien is het een goed idee om een soort update met wat foto's hier op de site te laten plaatsen. Er doen nu veel wilde verhalen de ronde, alles wat los en vast zit zou inmiddels weer uit de stal gehaald zijn, en om te voorkomen dat dingen een eigen leven gaan leiden zouden jullie op zo'n manier duidelijkheid kunnen scheppen. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jullie zelf.

 • Jan van het Zand

  Een jonge ondernemer mag het bedrijf overnemen. Het was een voormalig melkveebedrijf en wordt per 1-4-2015 weer een melkveebedrijf. 
  De ondernemer heeft een stal, een melkstal aangepast aan de moderne eisen en heeft daar geld in gestoken, hij heeft een NB-vergunningen en een omgevingsvergunning. Dan heeft ie ook nog een voldoende grond om én weidegang toe te passen én om de mest op eigen grond uit te rijden.
  Dan heeft ie een financiering aangegaan bij de bank om het allemaal te realiseren
  En dan ineens tijdens het kaartspel worden de spelregels verandert voor deze jonge ondernemende melkveehouder.
  Hij is begonnen met 10 vaarzen te melken in april. Zijn doel is om de komende jaren uit te groeien naar een volwaardig melkveebedrijf, waarvoor de stalling aanwezig en ook de vergunningen. 
  Maar hij heeft ineens ook fosfaatrechten nodig. 
  Daar help je deze jonge ondernemer niet met € 50 GLB-subsidie per ha.
  Mag hij dan van het ministerie een toewijzing van fosfaatredhten verwachten??? Zodat hij dat bedrijfsplan tot een gemiddeld melkveebedrijf van dit moment kan uitvoeren.......Nee, hij heeft geen stal geplaatst voor honderden melkkoeien en geen grond eronder. Nee, een normaal gezinsbedrijf is zijn plan.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.