Rundveehouderij

Nieuws 1221 x bekeken

Moeilijk jaar voor zuivelexport VS

Washington - De Amerikaanse zuivelexporteurs hebben het moeilijk. In waarde gerekend verkochten ze in het eerste halfjaar van 2015 een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De waarde daalde van $669 miljoen naar $451 miljoen, dat is van €599 miljoen naar €404 miljoen.

Exportvolume daalt

Ook het exportvolume kreeg een tik. Dat viel met 11 procent terug, aldus de Amerikaanse zuivelexportraad (USDEC). Qua volume ging de export van melkvet het hardst onderuit. Van de ruim 51.000 ton export in de eerste helft van 2014 bleef in de eerste helft van dit jaar nog maar een kwart van over. Ook de export van vollemelkpoeder en kaas liep hard terug. Alleen van een paar speciaalpoeders werd tot en met juni dit jaar iets meer geëxporteerd.

Zelfs Mexico kocht minder Amerikaanse zuivel

Het effect van de lagere export was vrijwel overal merkbaar, met uitzondering van Mexico. Dat is zo ongeveer de tweede thuismarkt voor de Amerikaanse zuivelindustrie, maar zelfs Mexico kocht in juni minder Amerikaanse zuivel.

Minder zuivel naar Midden-Oosten en Noord-Afrika

Vooral op markten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kreeg de Amerikaanse export een knauw. Nu zijn dit ook geen traditionele afzetmarkten voor Amerikaanse zuivel, maar de laatste jaren stegen de verkopen er wel.

Ook in Zuid-Korea en Japan kregen Amerikaanse zuivelproducten echter minder voet aan de grond. Beter ging het in de Filipijnen en Pakistan.

Zuivelsector VS dingt aan op vrijhandelsverdragen

Mede onder druk van de moeizame export dit jaar dringt de Amerikaanse zuivelsector er sterk bij de overheid op aan om meer en verdergaande vrijhandelsverdragen af te sluiten met Canada, Aziatische en Europese handelspartners. Voorlopig blijven de Amerikaanse exporteurs het echter moeilijk hebben. Ze moeten zelfs toezien hoe concurrenten steeds meer boter en ook kaas aan de VS verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.