Rundveehouderij

Nieuws 9561 x bekeken 37 reacties

'Meer export geen weg uit melkprijscrisis'

Göttingen - De melkprijscrisis kan niet overwonnen worden met een nog grotere inzet op exportmarkten buiten Europa.

Dat zegt het bestuur van de grote Duitse melkvermarktingscoöperatie MEG Milch Board in een open brief aan landbouwminister Christian Schmidt.

De werkelijkheid voorbij

De bewindsman zag in een interview het versterkt aanboren van derde markten wel als een weg uit de problemen. Volgens de MEG Milch Board gaat Schmidt daarmee aan de werkelijkheid voorbij. China is in ieder geval geen optie omdat dit land bezig is om zijn eigen melkproductie op te zetten, 'overigens met hulp van de EU'. Rusland blijft voorts dicht zolang er geen politieke ontspanning optreedt. Schmidt noemt tevens Iran als nieuwe mogelijkheid, maar de MEG Milch Board verwijt de minister niet aan te geven, wat hij wil doen om daar afzet mogelijk te maken.

Duurzaam even wicht vraag en aanbod

Naar de visie van de Milch Board doet Schmidt er goed aan, als hij eens zou kijken naar de voorstellen die de organisatie eerder al op tafel heeft gelegd om vraag en aanbod in een duurzaam evenwicht te krijgen. Eén van de voorgestelde instrumenten is dat de melkveehouders hun aanbod sterker dan nu kunnen bundelen in marktorganisaties en een herziening dan wel algehele afschaffing van de aanbiedingsplicht  van de leveranciers bij hun verwerkers.

Laatste reacties

 • Hr19

  gewoon minder melken, gaat de prijs vanzelf omhoog!

 • 344412

  Wil niemand horen, maar klopt wel, gewoon minder melken met z'n allen

 • kiepel

  De zwakste moeten eruit. Dan pas kunnen we verder.
  Niet pamperen nu.

 • appy


  ja, gewoon minder melken.. goed idee. kwestie van vraag en aanbod 

 • alkoto

  China is geen optie zegt hij.Is dat sprookje ook doorgeprikt.

 • John*

  a en b prijzen.. als de a melk 40 cent opbrengt en de b melk (export) 10 cent of 60 cent zal de productie veel sneller bijgestuurd worden en komt vraag en aanbod eerder in balans.

 • BO(skabout)ER

  a en b prijzen..waarop gebaseert. Iedereen wil a prijzen.

 • Klomp

  Wat een onzin kiepel, de zwaksten gaan er echt wel uit, maar helpt niks de sterken gaan gewoon weer meer produceren. Er komt echt geen minder melk. Kijk maar naar de varkenshouderij, gaat al jaren aan maar er komen geen minder varkens.

 • maiskolf

  Bij de varkentjes is het duidelijk. nog meer produceren leid tot nog lagere prijzen. Een duidelijker voorbeeld kun je niet hebben! 

 • alco1

  @John. Als de melk 40 cent moet opbrengen en de marktprijs is 30 cent. Waar moet dan die 10 cent vandaan komen.
  We moeten goed begrijpen dat zelfs als we 99 % minder melken in Nederland, buiten de nichémarkt dan, dit niets doet aan de melkprijs.

 • kiepel

  KLomp, dacht je dat het beter was in de varkenshouderij als ze volop gepamperd waren?
  Je weet wel beter.
  Bovendien is de varkenshouderij in de problemen gekomen door slechte nationale regeltjes. Het zuivelprobleem moet je in europees verband zien. Wanneer een Franse of Duitse met akkebouw meer kan verdienen dan met melken dan zullen ze stoppen. Dit zie je in de varkenshouderij niet.

 • agratax2

  @kiepel. Jij wilt de zwakste er uit hebben. strak plan, maar hoe ver ga je met de zwakste? Na iedere saneringsronde zullen er weer zwakkeren zijn. Wil je die allemaal elimineren? Dan blijft er straks 1 melkveehouder over en dan is het de vraag of dat Kiepel is of zijn collega, een van hen zal de zwakkere zijn. Dit proces loopt al 70 jaar en steeds werd er gezegd wie onder het gemiddelde zit heeft geen recht van bestaan. Niemand heeft zich in 1950 gerealiseerd, dat als de slechtste afvalt het gemiddelde wordt opgetrokken en er weer een nieuwe zwakke bij komt. Ik wens je dan ook veel succes met deze eindeloze race, zonder zichtbare finish. We zullen ons moet afvragen of Groter wel Gelukkiger maakt en of de daarmee gepaard gaande afbrokkeling van de leefbaarheid van stad en land mens wel Gelukkiger maakt en vrede dichterbij brengt. 

 • Klomp

  Kiepel wat de regeltjes betreft heb je helemaal gelijk. Maar je kunt regeltjes hebben of niet , feit is dat er gewoon niet minder geproduceerd gaat worden. Er is altijd wel weer iemand die op een een of andere manier het wel redt en gaat uitbreiden of een gestopt bedrijf weer overneemt. Dus je kunt wel zeggen de zwaksten moeten stoppen dan komt er ruimte, vergeet het.Helemaal eens met agrotax2

 • alco1

  Agratax doet weer een opsomming van wat we allemaal wel weten. De vraag is HOE breng je daarin verandering zonder dat het je eigen poten onder de tafel wegzaagt.
  Wat Kiepel zegt in #11 over het switchen van productie vanwege met iets anders meer kunnen verdienen, is het enigste wat 'ruimte' kan geven. 
  Helaas, hoe graag we het ook anders willen zien, maar waar.
  De sterksten zullen overleven, zo is de natuur het voorbeeld.
  Eeuwen denken mensen al na over deze eikele onderwerpen.
  Het communisme werd 'geboren'. Maar hoe rechtvaardig het ook lijkt. Het werkt niet. Dat is gebleken.

 • schoenmakers1

  van de vele extra regels waar we hier aan moeten voldoen worden we, ik in ieder geval zeker niet gelukkiger, en de meeste gaan nog helemaal nergens over ook nog, laat een boer boer zijn

 • schoenmakers1

  ik heb meer last van de regels als van de prijzen

 • Koen Franken

  Bij de melkveeouderij is het net als in de varkenshouderij , om aan al je verlichtingen te willen voldoen moet je wel vol doormelken .

 • tuig

  In de legpluimveehouderij hebben we tijden dat leegstaan goedkoper is dan eieren produceren. Als je meer dieren moet houden om er wat aan over te houden, dan wordt er nog steeds aan verdient. 

 • landboer


  alco, die man heeft het niet over Nederland maar over Europa...

 • piethermus1

  @ schoenmakers1; Elk beroep heeft regels (en administratie) in dit land, van vrachtwagenchauffeur tot verpleegster. Waarom zouden wij boeren dan geen regels (en adminostratie) hebben? Kom op! Ik heb ook een hekel aan regels en administratie, maar bijt gewoon elke keer door die zure appel.

 • farmer4life1

  Nu zie je op de zuivelmarkt dat FC zijn/ haar marktaandeel niet wil laten verkleinen. maw de NZ poeders zijn prijstechnisch interessanter geworden voor de wereldmarkt dan Europese. 

  het is niet eens Nederland of Europa (behalve als we lokaal of op Europees niveau produceren met hoge import tarieven) wat we  moeten reguleren. Maar vooral de wereldmarkt. Hier door is het belangrijk om de laagste kostprijs te hebben. Door o.a watervoorziening, milieu, landschaarste, klimaat, kwaliteit, export kansen, ondernemersschap, regelgeving, overheid. logistiek en infrastructuur. 

  Op gebied van regelgeving en kwaliteitseisen met name op het gebied van welzijn scoren we goed maar krijgen hier nog geen meerprijs van. De vraag is niet meer 'license to produce' maar License to sell/deliver' Uiteindelijk moet er een koper zijn. Maar als wij 10% krimpen, dan produceren ze elders in de wereld wel weer net zo veel, die een lagere kostprijs heeft...   


 • farmer4life1

  Zie varkenshouderij, die gaan ten onder aan het mest probleem en kostprijs verhogende regelgeving

 • schoenmakers1

  # 20, als het in andere sectoren verkeerd geregeld is wil dat nog niet zeggen dat het ook in de landbouw verkeerd moet zijn, ik zou zeggen maak alle sectoren vrij van de overbodige administratieve rompslomp, te beginnen in de landbouw, je zult zien hoe leuk het leven kan zijn.

  Het rare is ook als je de vele misstanden aankaart bij de betreffende instanties en je geeft aan welke dingen veel belangrijker zouden zijn, krijg je alleen als antwoord, we hebben er de mensen niet voor.
  Hier kom ik nooit mee weg, ik heb geen tijd, en als ze dan dingen gaan controleren die totaal nergens toe doen, en de dingen die ze zeggen dat wel belangrijk zijn laten ze gewoon liggen zou je dus makkelijk kunnen stellen 90% van alle regelgeving kan makkelijk weg, niet alleen in woorden maar ook in werkelijkheid, hoe mooi zou het kunnen zijn, maarja dan zijn de regelgevers niet meer belangrijk, en ja, dat willen ze niet

 • Mozes

  'Meer export is geen weg uit de melkprijscrisis'. Ik kan met grote zekerheid stellen dat minder export ook geen weg is uit de melkprijscrisis. Met minder export krijgen producenten elders in de wereld de ruimte om meer te produceren. De verhouding tussen vraag en aanbod zal daardoor niet veranderen en de prijs niet verbeteren. 

 • g.g


  ik heb de oplossing.... een melkquotum !!

 • Hr19

  een melkquotum voor heel Europa!

 • landboer


  Er is inderdaad maar 1 oplossing Mozes....

  Kiepel ,de zwakste moeten eruit zegt u, wie is dat? Frankrijk , Nederland?

  Nu telt alleen de laagste kostprijs!

 • Kaiser

  Landboer, de laagste kostprijs telt niet. Het gaat om de marge. Degene die met de laagste marge kan werken blijft over. 

 • el

  Subsidie en regelgeving gaan hand in hand.

 • landboer


  Iemand met een lage marge zit gauw aan de verkeerde kant kaiser

 • kiepel

  De zwakste zijn degene die nu al bang zijn voor een bezoek van de Bank. Maakt niet uit welk land. Teveel risico op het verkeerde moment maakt zwak en wellicht exit. Of dat nu een overgemechaniseerde boer uit Denemarken of een sobere Fransman is maakt niks uit. We kunnen allemaal die pech hebben qua timing. Ook ik uiteraard.

 • alco1

  Kaiser kaiser. Wat een domme reactie in #28

 • farmer4life1

  Hij bedoelt hoogste marge

 • agratax2

  @piethermus1. Dat jij iedere keer als de administratie gedaan moet worden door De zure appel heen moet bijten is lullig. Maar hetzelfde geldt ook voor de vrachtwagenchauffeur en de verpeegster. Zij allen hebben gekozen voor hun beroep en niet voor het beroep 'Administrateur' net als jij. Maar erger het kost al deze mensen inclusief piethermus1, een sloot aan tijd die hun werkdruk opvoert en hun productiviteit doet dalen. Door geld gebrek komen de 'klanten' van deze mensen in de problemen door slechtere -service-. De verpleegster gaat echt niet zoals de boer Meer uren werken zonder betaling en de vrachtwagen chauffeur ook niet. Alleen de kleine zelfstandige (boer, winkelier etc.) is hier toe bereid in de hoop zijn bedrijf in de benen te houden en  op termijn zo groot te zijn dat hij die maffe administratie kan laten doen. Wat zou er gebeuren als we met elkaar de bureaucraten eens zonder papier laten zitten. In gezondheidszorg waar deze stapels papier niet meer worden ingevuld, is gebleken dat de werksfeer steeg en de bureaucraten geen enkele actie onder namen om als nog HUN PAPIER winkel gevuld te krijgen. Zij wisten doorgaans niet eens, dat er verpleeghuizen zijn die niet aan hun verplichting in dezen voldeden. 

 • alco1

  Ik heb totaal geen hekel aan de administratieve verplichtingen. Ze horen er gewoon bij.
  Mijn haren gaan recht overeind staan als ik de zin ervan net van kan inzien

 • 200113528

  juist de marge is bepaleend, maar de kostprijs dus ook want met een hoge kostprijs geen marge. Verder is het nog altijd zo dat gemengde bedrijven klappen beter op kunnen vangen. tenzij je als boeer zeer goed omgaan kunnen met het geld in de piek tijd. Maar die zijn er maar heel weinig,  want stel je voor dat je belasting moet betalen. Nu ik doe niets liever als elk jaar een 60.000,-- belasting betalen. Is er tenminste ook goed verdiend en uiteindelijk is dat de enigste manier om vet op je ribben te krijgen. Als je met voedsel voor handen aan een dieet doet moet je ook niet zeuren als het voedsel op is dat je te mager bent

 • farmer4life1

  Het is een feit dat in Nederland zoveel regels zijn, dat het oncontroleerbare is geworden. Totdat de verwerkingscomputer die sorteert op bepaalde grenzen je eruit gooit.....

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.