RundveeNieuws

Negatief fosfaatoverschot voor Koeien & Kansen-bedrijven

Wageningen – De Koeien & Kansen-bedrijven hebben over 2014 een gemiddeld fosfaatoverschot van -17 kilogram per hectare.

Daarbij is er wel een grote variatie tussen de bedrijven. Het varieerde van -86 tot 14 kilo per hectare. Van de zestien bedrijven hadden er twaalf een negatief overschot.

Ideaal weer

De verschillen worden verklaard uit het feit dat het dan gemiddeld ideaal weer is geweest voor een hoge gewasopbrengst, maar lokaal/regionaal was dat niet altijd het geval. Droogte drukte daar de opbrengsten. Daarnaast zijn er nog factoren als management van bemesting en voeding die een rol spelen.

Groeizame jaren

De globale trend is dat het fosfaatoverschot in 2014 op veel bedrijven beneden nul is gekomen. Dus is er meer fosfaat met het gewas van het land is gehaald dan er met meststoffen op is gekomen. Het is te verwachten dat meer van deze groeizame jaren op lange termijn toch invloed hebben op de fosfaattoestand van de bodem. De verwachting is dat bij slechts enkele van zulke jaren de fosfaattoestand wel op peil kan blijven, mits de beschikbare fosfaatmeststoffen (dierlijke mest) zorgvuldig en met beleid worden verdeeld over de gewassen én percelen.

Stikstofoverschot

Ook het stikstofoverschot was flink lager dan normaal. Deze kwam in 2014 uit tussen 94 en 350 kilo per hectare met een gemiddelde van 209. Ter vergelijk: 2012 en 2013 kenden een stikstofoverschot van respectievelijk 239 en 235 kilo per hectare.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin