Rundveehouderij

Nieuws 6248 x bekeken 14 reacties

Melkprijs Nederland slechts beperkt hoger

Den Haag - De melkprijs in Nederland gaat in de komende jaren tot 2024 slechts beperkt omhoog en komt feitelijk niet meer boven het niveau van 2013/2014 uit.

Dit jaar en ook volgend jaar daalt de melkprijs bovendien eerst nog.

Dit komt door een stijgend aanbod van melk vanuit de Europese Unie als gevolg van het vrijgeven van de melkproductie. De melkproductie in Nederland stijgt tot 2024 wel fors. Naar verwachting met 17 tot mogelijk zelfs 20 procent. Daardoor zal Nederland in 2024 een kleine 15 miljard kilo melk gaan produceren.

Dit staat in een studie van LEI Wageningen UR over de zuivelmarkt in de EU na het einde van de quotering. Ten opzichte van eerdere studies gaat deze studie uit van een minder snelle melkprijsstijging dan eerder verwacht, bij een nog steeds forse stijging van de melkproductie.

Het sterkst zal de melkproductie toenemen in Ierland (27,4 procent). Daarna volgen Nederland en Polen (14,7 procent). In absolute hoeveelheden gerekend komt de meeste melk erbij in Duitsland en Frankrijk. Daar komt achtereenvolgens 3,1 en 2,4 miljard kilo melk bij. Nederland komt met een plus van 2,2 miljard kilo op de derde plaats, terwijl Polen en Ierland een plus van 1,8 en 1,7 miljard kilo kunnen voorzien. In totaal krijgt de EU er bijna 12,5 miljard kilo melk erbij, vooral in Noordwest-Europa. In de overige delen van de EU stagneert de melkproductie of daalt die.

De Nederlandse melkveehouderij kan de toename van de melkproductie realiseren binnen de bestaande milieugrenzen, zo schat het LEI in, maar dit geldt niet voor alle individuele bedrijven. Veel melkveebedrijven staan voor de opgave hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu, zoals het mestbeleid.

Wim Esselink en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • kleine boer

  Er gaat werkelijk geen week voorbij of er vliegt een voorspelling voorbij. Tis met het weer ook zo als het nie regent is het droog.... of het sneeuwt

 • info36


  Ongekend dat ze dit blijven schrijven. Slaat totaal nergens op. Nutteloos, visieloos geleuter.

 • j.verstraten1

  info36 wil jij jou visie hier dan niet delen? Hebben we misschien wél wat aan.

 • japke33

  @info36, waarom slaat dit nergens op? Leg dat eens uit.

 • Nick1983

  Als ze de komende jaren nog veel regels erbij verzinnen en gebruiksnormen aanscherpen, zoals ze de afgelopen jaren gedaan hebben, dan zie ik de productie nog niet zo heel bar stijgen :o

 • Trot

  Gaat het grondgebied van nederland ook 20% groeien? Zonder grond zal de melkproductie voor als nog nooit 20% kunnen stijgen lijkt me.

 • simpel boerke

  @6 inderdaad, ik moet het nog maar zien dat er 20% melk bijkomt. Zoals de melkveewet er nu is, zijn voor veel bedrijven de groeiambities flink getemperd. En er zullen de komende jaren nog wel meer regeltjes bijkomen die de groei nog verder aan banden leggen. 

 • koestal

  elke boer rekent op een hogere prijs

 • 22maart2012

  Wel vreemd! Alle marktberichten volgen op de kennisberichten van Boerenbusiness, hoeft men hier dan geen bron vermelding te doen?

 • boeren


  Bij de volgende verkiezingen bij jullie in Nederland ben ik bang dat er een veel linkse richting gaat komen. Maak jullie borst maar nat dan.

  Dan komt die 20% melk er helemaal niet bij. maar ja we moeten eerst maar afwachten.

 • koeboertje

  Knap , om de melkprijs voor 10 jaar vooruit te kunnen voorspellen .
  De laatste 10 jaar heb ik nog nooit een voorspelling zien uitkomen.

 • Sjaak

  Tja, er zijn al heel wat studies verricht en meningen geventileerd omtrent melkproduktie en melkprijs....
  Wil ze niet allemaal onder de categorie 'broodjeaapverhalen' scharen, maar een voorspelling van Beursgorilla Jacko zou hier niet misstaan. Hij schijnt overigens goed gepresteerd te hebben de afgelopen 15 jaar...:)

 • Jaap39

  En al die uit de grond gestampte zuivel fabrieken dan? Komen die straks niet vol.....

 • japke33

  Als ze niet vol komen, lijden ze verlies, en dan is er maar 1 de dupe van.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.