RundveeNieuws

Fransen kopen minder zuivel

Parijs – In Frankrijk is vorig jaar 1,8 miljoen ton aan verse zuivelproducten gekocht, dat is 1,5 procent minder dan in 2013. De omzet in geld kwam uit op €4,7 miljard.

Volgens de organisatie van zuivelproducenten Syndifrais is de gestage daling te wijten aan de veranderde eetgewoonten, waarbij mensen niet meer aan tafel gaan zitten en hun diner afronden met een potje yoghurt. Vooral jongeren eten veel minder verse zuivelproducten dan voorheen. ”De verkopen dalen nu twee jaar achterelkaar. In totaal gaat het om 70.000 ton minder, dat staat gelijk aan de productie van een middelgrote fabriek”, aldus Jérôme Servières, voorzitter van Syndifrais.

De dalende omzet brengt de fabrikanten des te meer in de problemen omdat tegelijk de melk fors duurder is geworden, benadrukt hij. ”De fabrikanten moeten steeds meer marge inleveren omdat de supermarkten vanwege de prijzenoorlog niet meer willen betalen.” Syndifrais roept haar leden op vooral met innovaties het tij te keren. Servières noemt als voorbeeld yoghurt met een hoog proteïnegehalte die recent door Danone en Yoplait op de markt is gebracht.

Beheer
WP Admin