RundveeNieuws

Vrijstelling voor vergunning weidegang

Den Haag – Weidegang en bemesting bij Natura 2000-gebieden worden vrijgesteld van vergunningsplicht. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat dat regelen in een Algemene Maatregel van Bestuur(AMvB) bij de Natuurbeschermingswet.

Aanleiding voor de vrijstelling is een uitspraak van de Raad van State die bepaalde dat het weiden van koeien en het uitrijden van mest nabij een Natura 2000-gebied moet worden beschouwd als een activiteit waarvoor een Natuurbeschermingswetvergunning voor nodig is.

De uitspraak heeft geleid tot onzekerheid onder veehouders. LTO Nederland heeft bij het commentaar op het nieuwe stikstofbeleid (PAS) aangedrongen op een aanpassing van de regels, omdat de rechterlijke uitspraak tot onzekerheid en onwerkbare situaties leidt.

Vaak sprake van bestaand gebruik

Dijksma zegt in de betrokken percelen vaak sprake is van bestaand gebruik sinds jaar en dag. Voor bestaand gebruik is geen vergunning nodig, maar het is lastig om dat aan te tonen.  De staatssecretaris zegt dat een vergunningverplichting leidt tot grote lasten, zeker bij percelen met gewasrotatie, verschillende intensiteit van beweiding of beweiding met verschillende soorten vee en percelen die niet permanent bij dezelfde agrarisch ondernemer in gebruik zijn. Al bij al redenen voor de staatssecretaris een andere oplossing te zoeken. Die komt er door een algemene vrijstelling te regelen via een AMvB bij de Natuurbeschermingswet.

Geen belemmeringen EU-regels

Volgens de staatssecretaris zijn er geen belemmeringen in de Europese regelgeving om zo’n vrijstelling te geven. En in het nieuwe stikstofbeleid (PAS) is rekening gehouden met beweiden en bemesten van percelen in of bij Natura 2000-gebieden.

Op dit moment ligt een wetsvoorstel voor een nieuwe Natuurbeschermingswet. Als die van kracht wordt, komt de vrijstelling te vervallen. Maar volgens de nieuwe wet  kunnen provincies dan zelf een vrijstelling regelen.

Beheer
WP Admin