Rundveehouderij

Nieuws 412 x bekeken

Chronisch botulisme niet erkend als ziektebeeld

Hannover - De Tierärtzliche Hochschule (TiHo) in Hannover verklaart dat Chronisch Botulisme bij melkvee niet als ziektebeeld erkend wordt. Dit gebeurt op basis van een onderzoek dat de TiHo en het Friedlich Loeffler Instituut uitvoerden naar het verband van de Clostridium botulinumbacterie en chronische ziekteverschijnselen.

Tijdens de presentatie van het onderzoek in september 2014 kwam geen duidelijk verband naar voren. Met name in Noord-Duitsland hebben melkveebedrijven met slijtverschijnselen bij hun vee te maken. De melkproductie loopt zonder duidelijke reden fors terug, koeien krijgen uierontstekingen, klauwproblemen, vermageren en vertonen verlammingsverschijnselen. Op enkele bedrijven is de Clostridium botulinum-bacterie, of toxinen daarvan, wel aangetoond. Toch vinden de onderzoekers van de TiHo dat er te weinig verband is.

Het onderzoek van de TiHo is de afgelopen maanden door andere onderzoekers al afgekraakt. Het onderzoek zou zo opgezet zijn dat de uitkomst vooraf al vast stond, er moest gewoon geen verband aangetoond worden. Bekende probleembedrijven waar wel degelijk Clostridium botulinum is aangetoond, werden uit het TiHo-onderzoek geweerd. Daarnaast waren de critici het niet eens met de onderzoeksmethode en het lactatiestadium waarin koeien werden onderzocht. Feit is dat er zo'n 1.000 Duitse veehouders nog altijd kampen met de gevolgen van slijtende koeien en hierin dus niet erkend worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.