Rundveehouderij

Nieuws 2903 x bekeken 4 reacties

BSE na 15 jaar zo goed als uitgeroeid

De runderziekte die 15 tot 20 jaar geleden heel Europa in rep en roer bracht, is zo goed als verdwenen. Dit jaar zijn volgens de jongste gegevens van de Europese Commissie in de gehele Europese Unie niet meer dan 6 gevallen van boviene spongiforme encefalopathie (BSE of koegekte) geconstateerd.

Desondanks zijn veel van de maatregelen die in de jaren rond de eeuwwisseling zijn ingevoerd nog steeds van kracht, ook al is er sprake van versoepeling. De in 2001 ingevoerde verplichte BSE-test aan de slachtlijn is in 2013 afgeschaft voor gezonde koeien. Maar de beperkingen voor de verwerking van diermeel in veevoer zijn voor een groot deel nog van kracht.

Creutzfeldt-Jakob

Reden voor de strenge maatregelen rond de eeuwwisseling was de overdracht van de hersenaandoening op mensen, vermoedelijk via besmette rundvleesproducten. De aan BSE verwante dodelijke hersenziekte bij mensen (variant Creutzfeldt-Jakob, vCJD) heeft alleen in het Verenigd Koninkrijk 177 mensenlevens gekost. In Nederland is vCJD 3 keer vastgesteld, de laatste keer in 2009. Het aantal doden als gevolg van BSE is tot nu toe veel lager dan pessimisten rond de eeuwwisseling vreesden. Toen werd voorspeld dat de ziekte duizenden of mogelijk zelfs tienduizenden doden teweeg zou brengen.

Geconstateerde BSE-gevallen liep op

Met de invoering van de verplichte BSE-test in 2001 liep het aantal geconstateerde BSE-gevallen in heel Europa snel op. In Nederland werden vanaf het eerste geval in 1996 tot en met het jaar 2000 elk jaar 2 BSE-koeien gevonden. Na de invoering van de snelle test aan de slachtlijn liep dat in 2001 op tot 20 gevallen, en de jaren daarna 24 en 19 keer.

BSE-gevallen in 2015

 • Ierland: 1
 • Noorwegen: 1
 • Slovenië: 1
 • Spanje: 1
 • Verenigd Koninkrijk: 2
 • Canada: 1

88 Nederlandse gevallen

Sindsdien waren er nog enkele besmettingen per jaar, de laatste in 2011. Tot nu toe is in Nederland bij 88 Nederlandse koeien koegekte vastgesteld; 19 keer nadat bij een levend dier klinische verschijnselen werden gezien, 23 keer bij een test op kadavers bij destructie en de rest bij tests aan de slachtlijn.

Rigoureuze maatregelen helpen

De uitroeiing van BSE is te danken aan de rigoureuze maatregelen die genomen zijn in de veevoerindustrie, waar de verwerking van grondstoffen van zoogdieren in veevoer praktisch is uitgebannen. Reden daarvoor was de uitkomst van Brits onderzoek, waarbij bleek dat zieke dieren veevoer met diermeel in het rantsoen hadden gekregen.

In het Verenigd Koninkrijk - waar zo'n 200.000 geregistreerde BSE-gevallen zijn geweest - overleden er op het hoogtepunt van de epidemie in 1993 meer dan 35000 koeien aan BSE.

  Laatste reacties

  • farmerbn

   Graag lees ik hier nogmaals zo'n pessimistisch bericht. Alleen om nog een keer te zien hoe zogenaamde geleerden reageerden op deze dierziekte. Graag mét de namen van die Nederlandse geleerden zodat we weten wie allemaal achter die heksenjacht zaten.

  • veldzicht

   @farmernbn,wees blij dat het met een sisser is afgelopen .voor het zelfde geld was het op een ramp
   uitgelopen, dan waren de rapen echt gaar..

  • Bennie Stevelink

   BSE is ontstaan doordat Britse destructiebedrijven toestemming hadden gekregen om met lagere temperaturen te werken. Als met een voldoende hoge temperatuur wordt gewerkt, zoals in Nederland, kan diermeel veilig in veevoer gebruikt worden. Het wordt hoog tijd dat de ban op diermeel wordt opgeheven.

  • veldzicht

   Helemaal met je eens @mozes, zonder diermeel moet er duizenden tonnen meer soya(schroot) worden ingevoerd en kost het de veehouderij kapitalen,alleen beginnen die dieractivisten weer te leuteren dat we van onze varkens en koeien kanibalen maken.

  Of registreer je om te kunnen reageren.