Rundveehouderij

Nieuws 2211 x bekeken laatste update:1 dec 2015

Rechter erkent schade hoogspanningslijn voor melkvee

Een Franse melkveehouder krijgt €37.000 schadevergoeding vanwege problemen en schade door hoogspanningsmasten.

Het gerechtshof in het Franse Caen acht in hoger beroep bewezen dat een melkveehouder schade heeft geleden van een hoogspanningsleiding die vlak bij zijn weiden loopt. Het hof heeft elektriciteitsbedrijf RTE veroordeeld tot een schadevergoeding van €37.000. Dat is overigens wel aanzienlijk minder dan de €142.000 die een kantonrechter begin dit jaar had opgelegd.

'Hoger celgetal door hoogspanningsmasten'

Het is de eerste keer in Frankrijk dat ook een hogere rechter schade door een hoogspanningsleiding bewezen acht. De boer stelde dat het celgehalte van de melk van zijn bedrijf door de straling zodanig verhoogd werd dat het niet meer voldeed aan de eisen van zijn verwerker. Dat was volgens hem aangetoond toen het probleem plotseling minder werd toen de kabels wegens onderhoud enige tijd buiten bedrijf waren gesteld.

Straling hoogspanningsmasten en vruchtbaarheid koeien

De rechtbank achtte niet bewezen dat ook de vruchtbaarheid van de koeien leed onder de straling. De boer zelf heeft het melkvee een aantal jaren geleden opgegeven en is overgestapt op granen. Het elektriciteitsbedrijf moet nog beslissen of het in cassatie gaat tegen de uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.