RundveeNieuws

Plantaardige biefstuk gepresenteerd

Breda – Zondag, op World Vegan Day, is de 100 procent plantaardige biefstuk gepresenteerd door prof. dr. ir. Atze Jan van der Goot met zijn onderzoeksteam van Wageningen en de TU Delft.

De biefstuk, die gemaakt is van sojabonen en lupine, heeft de structuur van vlees en is 90 procent energiezuiniger om te produceren dan andere vleesvervangers. Daarbij kunnen biefstukken zo groot als een deurmat gefabriceerd worden. De biefstuk heeft de gewenste vlees-achtige structuur en kan zelfs bij het bakken van buiten donkerbruin en van binnen rood blijven. Over twee jaar hopen de onderzoekers ook de smaak voor elkaar te hebben. Het team heeft 5 jaar lang samen met ISPT, de Peas Foundation en de Vegetarische Slager gewerkt aan de techniek, die Couette Cell genoemd is.

Couette Cell.

Couette Cell.

 

Plantaardige ingrediënten

Onderzoeksleider Van der Goot wil dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen vervangen door plantaardige ingrediënten. “In feite is voedselproductie via dieren een zeer inefficiënte manier van voedsel produceren. Wetenschappers van Minnesota University hebben berekend dat we met het bestaande akkerbouwareaal 4 miljard monden extra zouden kunnen voeden, wanneer we plantaardige gewassen niet meer zouden gebruiken voor veevoer en biobrandstof, maar direct voor humane consumptie”. De presentatie vond plaats in Breda, waar de Vegetarische Slager de kick off gaf voor de bouw van een van de modernste voedselfabrieken ter wereld, met een capaciteit van 50 miljoen maaltijdcomponenten per jaar.

Beheer
WP Admin