Rundveehouderij

Nieuws 1605 x bekeken 3 reacties

Franse bond eist €200 miljoen van zuivelbedrijven

Parijs – De Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL), de Franse bond van melkveehouders, eist €200 miljoen van de zuivelbedrijven.

Volgens de FNPL hebben die bedrijven zo'n €320 miljoen extra ontvangen van de supermarkten om de boeren bij te staan maar is zeker €200 miljoen daarvan bij de zuivelaars blijven hangen.

Na de massale boerenprotesten van eerder dit jaar hebben de supermarkten beloofd meer te betalen voor melk om zo de crisis bij de melkveehouders te verlichten. Van een afgesproken minimumprijs is niet veel terechtgekomen, maar volgens de FNPL is er alles bij elkaar wel €320 miljoen meer richting verwerkende bedrijven gegaan. ''De veehouders hebben daarvan €120 miljoen extra ontvangen in de vorm van een hogere prijs voor hun melk. Maar de rest van dat geld zit in de kassen bij de zuivelbedrijven. Enkele grote zuivelgroepen hebben zich niet aan de afspraak gehouden om dat geld integraal naar de boeren door te sluizen. Ze geven geen enkel inzicht over de verdere gang van zaken met dat geld, elke transparantie ontbreekt. We vragen geen aalmoes, we vragen ook geen opwaardering van de melkprijs, maar we eisen wel dat ze zich aan de afspraken houden.''

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Zijn die zuiveldirecteuren dan toch slimmer dan de gemiddelde Franse boer?!

  • agratax(1)

    @Zuperboer. Ik durf niet de conclusie trekken, dat de zuiveldirecteuren slimmer zijn dan Franse boeren. Ik kan me wel vinden in de oud Griekse uitspraak "Handelaren en dieven hebben dezelfde God". Of moet ik zeggen handelaren zijn legale dieven?

  • Zuperboer

    @agratax(1), dan zeg ik op mijn beurt wie is er dan goed-gelovig?

Of registreer je om te kunnen reageren.