Rundveehouderij

Nieuws 8650 x bekeken

Snijmais rijp voor de hakselaar

Doetinchem - De mais heeft een mooie week achter de rug. Overdag zon en 's avonds lage temperaturen hebben de afrijping goed gedaan. Uit de maismonitor van Agrifirm en PPO blijkt dat de velden in het Zuiden (Vredepeel) vorige week woensdag een drogestofpercentage hadden van gemiddeld 35,6 en in de kolf van 57,5. Mais is oogstrijp bij 55 procent droge stof in de kolf. Afhankelijk van het kolfaandeel is het totale drogestofpercentage dan rond 35 procent.

Een deel van de rassen is dus hakselrijp. Het ras met de hoogste drogestofpercentage (LG 30.209 Top Coat) had vorige week 39,4 procent totale droge stof. In het Noorden (Marwijksoord) was het gemiddelde drogestofpercentage 23,9. Het ras met het hoogste drogestofpercentage (LG 31.211 Top Coat) had daar 25,4 procent droge stof.

Noord ligt achter op Zuid

Het drogestofpercentage in de kolf was vorige week met gemiddeld 57,5 procent in het Zuiden 3,4 procentpunt hoger dan de week ervoor. In het Noorden is het drogestofpercentage in de kolf 36,8. Dat is 4,9 procentpunt meer dan vorige week. De kolf trekt goed bij in het Noorden, maar de plant blijft achter: het gemiddelde drogestofpercentage is in een week tijd maar met 0,1 procentpunt toegenomen. Daardoor is de achterstand op het Zuiden in het totale drogestofpercentage opgelopen van 9,1 naar 11,7.

Maisoogst komt nu echt op gang

De verwachting is dat de maisoogst deze week goed loskomt. Veel loonwerkers waren vorige week nog druk met gras maar gaan nu aan de gang. In het Noorden zal het gemiddeld zeker drie weken later worden. Dat betekent dat veel percelen de kritische datum van half oktober passeren. Vanaf dan neemt de drogestofopbrengst niet meer toe en wordt de kans op nachtvorst en structuurschade groter. Veel mais in het Noorden zal met minder dan het optimale drogestofpercentage in de kuil gaan.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.