Rundveehouderij

Nieuws 1105 x bekeken

'TTIP kost Franse vleesveehouder helft inkomen'

Parijs – Het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, het zogenaamde TTIP, kan de Franse vleesveehouderij de helft van de huidige inkomsten kosten. Dat komt vooral doordat de Amerikanen juist die duurdere stukken vlees op de Europese markt zullen brengen die nu vaak door de Fransen worden geleverd.

Dat schrijft het Franse vleesschap Interbev aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde over TTIP aan EU-commissaris van handel Cécilia Malström. De Fransen wijzen erop dat Canada in het kader van het met dat land al bestaande handelsakkoord 67.500 ton rundvlees zonder invoerrechten naar de EU kan exporteren. ''Bij de Verenigde Staten gaat het om veel grotere hoeveelheden, die produceren tien keer zo veel en exporteren 25 keer zoveel rundvlees naar de EU als Canada.''

Interbev suggereert dat de Amerikanen straks 200.000 ton rundvlees naar de EU mogen exporteren. ''Dan lopen de inkomsten van onze rundveehouders met de helft terug, terwijl die toch al de laagste inkomens van alle boeren en tuinders in ons land hebben.'' Het probleem is vooral dat het bij dat Amerikaanse vlees om de achterbillen van de vleesrassen gaat die de Franse boeren juist het meeste geld opleveren.

''De totale markt voor dat vlees in de EU komt uit rond de 400.000 ton, het Amerikaanse vlees zal daarbij straks een dominerende positie gaan innemen.'' Bovendien stelt Interbev opnieuw dat de Amerikanen aan veel minder restricties zijn onderworpen dan hun Europese collega's, zoals bij de keus van het voer, waardoor straks van oneerlijke concurrentie sprake zal zijn. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.