RundveeNieuws

Europse melkproductie blijft stijgen, zuivel stapt over op bewaarpakket

Brussel – De Europese melkproductie in het lopende quotumjaar ligt nog steeds ruim 5 procent boven het niveau van het vorige. De samenstelling van het productiepakket wijzigt ondertussen stevig.

Dit blijkt uit de jongste gegevens van de Europese Commissie (gegevens tot en met oktober). Opvallend is dat met name de productie van mageremelkpoeder blijft toenemen, terwijl er ook meer melkconcentraat (grondstof voor poeder) is geproduceerd. De productie van kaas blijft daarentegen teruglopen.

Gezien de ontwikkeling van de zuivelmarkt is deze tendens niet verbazingwekkend. Mageremelkpoeder is het beste zuivelproduct om moeilijke tijden mee in te gaan. Mageremelkpoeder is heel goed in voorraad te houden en kan, als de markt weer aantrekt, weer worden verkocht. Tegelijkertijd is mageremelkpoeder een heel courant exportproduct. Het heeft er dus alle schijn van dat de zuivelindustrie zich met deze aanpassing van het productpakket alvast een beetje indekt.

De productie van kaas is nog wel gestegen ten opzichte van 2013, maar de groei van de productie is teruggelopen. Ook de productie van vollemelkpoeder en verwante poeders is minder hard gegroeid dan in dezelfde periode van 2013.

De productie van boter en room is harder gegroeid, maar dat kan ook bijna niet anders als de productie van mageremelkpoeder hard stijgt. Want daarbij blijft melkvet over.

In de Verenigde Staten gebeurt juist het tegenovergesteld als in de EU. Daar daalt de productie van mageremelkpoeder en boter/room, en stijgt juist de productie van vollemelkpoeder en ook van kaas. Europese handelaren hebben die situatie benut door onder meer extra boter naar de VS te exporteren.

Beheer
WP Admin