Rundveehouderij

Nieuws 6163 x bekeken 7 reacties

Europse melkproductie blijft stijgen, zuivel stapt over op bewaarpakket

Brussel - De Europese melkproductie in het lopende quotumjaar ligt nog steeds ruim 5 procent boven het niveau van het vorige. De samenstelling van het productiepakket wijzigt ondertussen stevig.

Dit blijkt uit de jongste gegevens van de Europese Commissie (gegevens tot en met oktober). Opvallend is dat met name de productie van mageremelkpoeder blijft toenemen, terwijl er ook meer melkconcentraat (grondstof voor poeder) is geproduceerd. De productie van kaas blijft daarentegen teruglopen.

Gezien de ontwikkeling van de zuivelmarkt is deze tendens niet verbazingwekkend. Mageremelkpoeder is het beste zuivelproduct om moeilijke tijden mee in te gaan. Mageremelkpoeder is heel goed in voorraad te houden en kan, als de markt weer aantrekt, weer worden verkocht. Tegelijkertijd is mageremelkpoeder een heel courant exportproduct. Het heeft er dus alle schijn van dat de zuivelindustrie zich met deze aanpassing van het productpakket alvast een beetje indekt.

De productie van kaas is nog wel gestegen ten opzichte van 2013, maar de groei van de productie is teruggelopen. Ook de productie van vollemelkpoeder en verwante poeders is minder hard gegroeid dan in dezelfde periode van 2013.

De productie van boter en room is harder gegroeid, maar dat kan ook bijna niet anders als de productie van mageremelkpoeder hard stijgt. Want daarbij blijft melkvet over.

In de Verenigde Staten gebeurt juist het tegenovergesteld als in de EU. Daar daalt de productie van mageremelkpoeder en boter/room, en stijgt juist de productie van vollemelkpoeder en ook van kaas. Europese handelaren hebben die situatie benut door onder meer extra boter naar de VS te exporteren.

Laatste reacties

 • HJ O R

  En dat word na 1 april nog veel meer, en Siem Jan gelooft nog steeds in bevrijdingsdag.

 • geen boer

  magere melkpoeder is het enige product dat ter interventie aangeboden kan worden, voor EUR 1.698,- per ton. Maximaal 109.000 ton per EU-boekjaar, daarna neemt de Brusselse politiek een besluit hoe verder. Moet binnen een maand van productie aangeboden worden.


 • kiepel

  @geen boer
  Wat is de prijs van een ton mager melkpoeder nu? m.a.w. hoe ver zitten we nog van de interventie prijs af?

 • klaas.van.der.horst1

  Het hangt er om hoe je het wilt zien. Magere melkpoeder voor 'feed' (hoeft niet slechter te zijn dan voor 'food) kost volgens PZ €1580 per ton, voor food €1730, terwijl interventiegrens €1698 is.

 • koestal

  Ik zie besneeuwde bergen op de foto ,zeker een boer op wintersport.

 • bert bert

  Ja Koestal Je hebt gelijk een berg sneeuw ,Begin maar te melken

 • Fermer

  Wanneer magere melkpoeder momenteel slechts 1580 euro de ton oplevert, terwijl de interventieprijs 1698 euro de ton bedraagt, dan blijkt dat de melkfabrieken zeer weinig vertrouwen in de melkprijs hebben.
  Men wacht nog met aanbieden voor interventie en verkoopt nu met verlies (voor de boeren) op de vrije markt. Dit waarschijnlijk omdat de prijs nog verder achteruit zal gaan , en men dan de ruimte voor interventie nog wel nodig is. Geen best teken met een melkprijs van 31 cent.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.