Rundveehouderij

Nieuws 5333 x bekeken 27 reacties

Franse megafarm geblokkeerd

Drucat – Actievoerders tegen de zogenaamde 'Ferme des 1.000 vaches' bij Abbeville in Noord-Frankrijk hebben de toegang tot het bedrijf geblokkeerd.

Dat gebeurde direct nadat bekend werd dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste 150 melkkoeien op het bedrijf waren gearriveerd. De blokkade duurde ook maandag onverminderd voort.

De grote melkveehouderij in Drucat stuit al jaren op veel tegenstand. Na bezwaarschriften en een reeks demonstraties gaven de plaatselijke autoriteiten echter toch vergunning, voorlopig voor maximaal vijfhonderd melkkoeien. De boerderij is daarop inderdaad gebouwd, met volgens de actievoerder een capaciteit voor duizend dieren. Ook die bouw leverde problemen op, waarbij actievoerders onder meer tot de bouwplaats doordrongen en een deel van de nieuwe stallen weer wisten neer te halen.

De initiatiefnemers willen het bedrijf nu daadwerkelijk op gang brengen maar dat heeft de enkele tientallen actievoerders, zowel uit de directe omgeving als elders uit Frankrijk, opnieuw gemobiliseerd. De acties worden ook gesteund voor de kleinere boerenbond Confédération paysanne. Volgens de demonstranten hebben de stallen en andere gebouwen wel degelijk een capaciteit voor duizend dieren. ''Op dit moment houden we vrachtauto's en ook koeien tegen, zowel er in als er uit, maar we laten het personeel wel door. Als de boer echter niet zwart op wit wil verklaren dat hij het op hooguit vijfhonderd koeien houdt, dan komt er een volledige blokkade,'' aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zie wat jalousie kan doen.

 • Sjaak

  Zie hoe belangrijk maatschappelijke acceptatie is....

 • alco1

  Democratie slaat weer om in dictatuur.

 • Ferm

  Dat de demonstranten daar het recht in eigen handen lijkt te nemen duidt inderdaad op ondemocratisch gedrag. Als er volgens de vergunningen is gebouwd en er nog niet meer dan 500 koeien zijn, zal de Boerenbond Confederation Paysanne en andere actievoerders, hun ongenoegen via een ander weg moeten uiten en niet de dagelijkse bedrijfsvoering, zoals nu, stagneren met alle gevolgen van dien.
  Dat een kleine groep actievoerders dit teweeg mag brengen belooft wat voor de toekomst als de politie niet ingrijpt.

 • koestal

  jaloezie is er al jaren bij boeren in Frankrijk ,Franse boeren kijken ook met argusogen naar Nederlandse boeren die er een boerderij beginnen,je moet er als boer niet teveel uit de toon vallen

 • Elevage

  inderdaad zo gauw je met je kop boven het maaiveld staat wordt je neergeschoten. Belachelijk, maar hier in Nederland geen haar beter, ook hier wordt het je niet gegund als je een goede omzet draait en een iets grotere auto rijdt als de buurt. Afgunst!

 • Venstra

  @Elevage
  Wat heb je nou aan een goede omzet, doe mij maar een goed saldo, en dat kan ook wel met 80 koeien, en een dikke auto :)

 • Jan van het Zand

  Ooit bestreden we grootgrondbezit. We spraken afschuw over de grootgrondbezitters elders in de wereld.
  Maar om 1.000 melkkoeien met jongvee te houden heb je in Frankrijk al snel 1.000 hectare grond nodig om zelfvoorzienend te zijn in ruwvoer en een deel krachtvoer van eigen bodem (graan verbouwen ze er om zelf te voorzien in krachtvoer, aangevuld met mineralenbrok).
  Historisch gezien is het bezwaar van de omgeving verklaarbaar.

 • alco1

  Groter, groot, grootst zit bij veel mensen in het bloed. Zo gaat een voetballer met een riant loon bij een beste club, voor nog meer naar een andere club.

 • Jan van het Zand

  Het is een ratrace in de wereld. Wie voedsel produceert is natuurlijk de koning. Maar een koning wil veel verdienen. Want hij wil van gouden borden kunnen eten met gouden bestek. Daarom gaat hij datgene waar hij goed in is op grotere schaal uitvoeren. Dat moet hij wel, want allerlei kosten stijgen maar door en zonder uitbreiding van de productie kan hij steeds minder inkomen overhouden. Minder boeren, maar wel boeren die veel produceren met grote machines en robots. Minder mensen hebben dan werk bij de boeren. Maar de landbouwproducten moeten wel verwerkt worden. Daar hebben die mensen wel weer werk. Maar die voedselfabrikanten hebben ook machines en robots. Zo hebben zij ook minder mensen nodig. Wat gaan die mensen zonder werk in de landbouw dan doen? Politiek bedrijven, demonstreren, hongeren, hand op houden, onderwerp van kritiek zijn bij de overblijvende boeren en ondernemers: Ze willen niet werken?

 • Ferm

  @Parel, daarom is waarom volgens mij het algemene beleid in Frankrijk erop gericht is de melkveebedrijven relatief klein te houden. Plaatselijke werkgelegenheid en landschapsbeheer en bewoonbaar/leefbaar platteland te behouden. Waar nu de schoen lijkt te wringen is dat ze wel produceren voor de vrije markt prijs en dat dit beleid ook onhoudbaar lijkt te worden voor de producenten. Groter lijkt dan toch een oplossing, met bovenstaande als gevog.

 • joannes

  @Parel, 1 - 0 voor jouw! Produceren is te gemakkelijk en leidt tot zelfdestructie! Eerst de werkgelegenheid, ten Tweede de landelijke gemeenschap en haar kwaliteiten, en ten Derde, misschien wel de belangrijkste, het alternatief is stijgende werkeloosheid en ontbinding van complete gemeenschappen. De winst van die ene, vaak gesteund en gefinancieerd door kapitaalverschaffers, wordt de armoede voor velen! En Frankrijk is hier met haar chauvinisme misschien wel de eerste die er werk van maakt!

 • pinkeltje

  Het enige waar Frankrijk werk van maakt is een achterhoede gevecht. Kunstmatig kleinschaligheid overeind proberen te houden leidt tot niks. Is dezelfde redenering waarom er in Vlaanderen nooit ruilverkavelingen zijn uitgevoerd. Vooral veel redenen bedenken waarom je efficiëntere bedrijfsstructuren beter achterwege kunt laten. De concurrentie elders redt zich er wel mee. Punt is dat pas wanneer het je duidelijk is dat je teveel langs de zijlijn hebt zitten kijken je die achterstand niet meer inhaalt. Anderzijds vraag ik me ook wel eens af waarom iemand de trammelant van 1.000 koeien op zijn nek wil halen, maar laat de mensen dat zelf maar bepalen. Het mag van mij allemaal, net als iemand die ervoor kiest om het allemaal maar een beetje te houden zoals het altijd al was. Velen zal het hun tijd wel duren maar de opvolger kan het op voorhand vergeten.

 • Vibank

  De fransen doen altijd waar ze zin in hebben
  Nogmaals het doet er niet toe recht of krom
  Ze komen er mee weg Kunnen wij als boeren nog wat van leren

 • pinkeltje

  Ze komen er inderdaad mee weg. Probeer bijvoorbeeld als buitenlander maar eens grond te kopen in de Picardie. Dat gaat je niet meevallen. Maar of je het ook zo moet willen is natuurlijk weer wat anders.

 • Vibank

  Het gaat er niet om of je het wel of niet zou moeten willen
  Je moet wisselgeld hebben om iets af te dwingen
  Wij als boeren zijn als de arbeider van vroeger
  Pet in de hand en afwachten wat ze in je hand stoppen

 • Piet, Midden-Europa

  Aardappelen zijn voor de Aarde en Frankrijk is voor de Fransen in Polen beleef ik het zelfde er wordt minder geprotesteerd (dat is in principe een Franse deugd) maar wel gecombineerd !!!... Goed in de Veehouderij zijn de Fransen conservatief, heb ik niets op tegen <<< in NL is de Agrarische sector productie gericht en komt het fenomeen Winst op plaats twee of drie misschien wij moeten ook nog wat laten zien>>> het gaat hun ook om Winst en een prettig leven. Maar als andere mensen zich ook bemoeien/protesteren/blokkeren, wegens andere opvattingen. Vind ik wel dat zulk soort bemoeizucht bestraft moet worden

 • alco1

  Frankrijk is voor mij het favoriete vakantie land.
  Waar ik altijd van opkijk zijn de enorme Inter Marche's en Carefours. Ik denk dat die nog meer dan in Nederland de boeren daar uitwringen.
  Ik denk dat dat de grootste oorzaak is dat de boeren daar snel op de barricades staan

 • Vibank

  Je zegt het zelf uitwringen
  Wat stellen wij daar tegen over
  Antwoord niets

 • Philips

  Parel, vaneigens willen ze niet werken. Zoek al bijna een jaar een valabele arbeidskracht voor landbouwwerken en landschapsonderhoud, geen hond die het interessert....in Frankrijk wel te verstaan!

 • Ferm

  Er zijn ook hier in Frankrijk veel stoppende boeren zonder opvolger. Zal nog een probleem worden als ze het beleid van kleinschalig boeren willen handhaven. Ook in de mechanisatie blijven vacatures open en stoppen daarnaast ook als de eigenaar met pensioen gaat, want er is niemand om het over te nemen. Hier willen de jongeren niet meer met de handen werken, liever schoon op een kantoor of elders. Wordt er voor de blijvende boeren niet makkelijker op.
  @Alco1, mijn inziens knijpen de supers de boeren niet uit, maar de fabrieken die dit laten gebeuren. De fabrieken die nu, gesteund door de overheid, werken met verplichte leveringscontracten mbt de producenten waardoor ze gemakkelijk van grondstoffen zijn voorzien.

 • biouge

  het grote probleem is hier idd de grote supermarkten , als je de prijs aan de consument ziet en die aan de boer maakt er toch iemand heel veel marge........

  over grond kopen door 'buitenlanders' , het is geen probleem als je je maar integreert en jezelf aanpast, het grote probleem van veel nederlandse geimmigreerden hier is dat ze alles beter weten, zich niet aanpassen, onder elkaar blijven en zelfs vaak na jaren de taal niet machtig zijn; maar in nederland moeten de buitenlanders zich wel aanpassen anders rotten ze maar op, ik heb dan zoiets ga zelf terug naar nederland als niets goed is met de fransen en kom vooral noit meer terug!!!!!!!!!!

 • joannes

  In een hypercompetatieve markt voor commoditie agrarische producten is je buurman je grootste concurrent. Geen controle over het te produceren volume en geen controle over de verkoopprijs leidt altijd tot een verliesperiode die te dure productie capaciteit moet uitwassen. Supermarkten kopen voor de prijzen waarop de goederen worden aangeboden en alleen schaarste kan de prijs verhogen. Schaarste zou je kunnen creëren met invoerbeperkingen of beperkt een productiegebied voor een regionaal product waar vraag naar is, en dat proberen de Fransen al jaren met hun wijn en zuivel!

 • boeren

  Wij zijn zitten nu bijna 1 jaar in Frankrijk Bretagne we hebben al veel meegemaakt. Toen wij hier kwamen waren onze boeren buren eerst wat afwachtend toen wij de eerste stap maakten waren ze in een keer om. De volgende dag direct super vriendelijk. En deze voorjaar en zomer altijd elkaar geholpen wij helpen hun en andersom. Je moet ze in hun waarde laten, en met handen en voeten kom je ver. Hier zeggen ze na 5 jaar zou je goed moeten redden met het frans. En als je al complimenten krijgt van personen die elke maand langskomen die met het bedrijf te maken heeft, over je vooruitgang in het frans dan ben ik daar erg blij mee. En ik denk ook dat het er aan ligt wat voor bedrijf je koopt dat het een dikke bende is of redelijk op orde is. Wij zitten hier in een gebied met redelijke jonge boeren die echt toekomst gericht zijn.
  En als de melkprijs zal zakken of stijgen overal in de wereld zullen we daar mee te maken krijgen. Zolang je maar achter je eigen beslissing staat.

 • Ferm

  Integreren is heel belangrijk als buitenlandse boer en onze ervaring is wat dat betreft positief. We hebben goede contacten met de buren en collega Franse boeren als ook op de school van onze zoon. Als je een stap hun richting opdoet, doen zij er een naar jou. Het eerste jaar dat we hier waren hebben we bewust niets verandert op en aan het bedrijf. Eerst maar eens kijken hoe het hier gaat en van daaruit eventuele aanpassingen gedaan. Dat werd erg gewaardeerd, dat we het niet gelijk beter wilden weten. Ook al ging de taal nog niet helemaal geweldig, dat is nooit een probleem geweest. We maken nu ook deel uit van de gemeenschap en dat is heel belangrijk als je hier woont/leeft/werkt en met name als je kinderen hebt. Wel waren we zo eigenwijs om onze eigen koeien mee te nemen, dat had nog wel wat bekijks in het begin, maar nu hebben we al Franse liefhebbers ervoor en de 'overtollige' vaarskalfjes vinden dan ook gretig aftrek.

 • boeren

  Blijkbaar waren wij dan ook eigenwijs want wij hebben onze voor Franse begrippen kleine koeien ook meegenomen en dan zeggen ze kan die ook zoveel melk geven als die grote en dat kan zeker weten. Wij zijn in juli begonnen met de bouw van sleufsilo´s voor de mais want die waren er niet en een hangar voor de materialen die ook uit Nederland zijn meegenomen de te kleine trekkers voor Franse begrippen. En dat is zeker nodig. En verder zien we volgend jaar wel weer, ideeën genoeg

 • biouge

  @boeren, de nederlands koeien zijn inderdaad 'melkgeiten' vergeleken bij de franse holsteins(lol) bij ons gaan er geregeld koeien naar de slacht en wegen dan ongeveer 370 tot 380 kg schoon aan de haak, in frankrijk is veel ( en doe ik ook) op inhoud en corpulentie gefokt om zoveel mogelijk basisrantsoen te voeren, we voeren zelf naast het ruwvoer maximaal 4 kg soja in het rantsoen en toch rond de 9000 kg melk per koe, de rantsoenopname zit rond de 23 tot 25 kg ds /koe /dag.
  wat soms lastig is te begrijpen voor de fransen is dat de meestal 'onteigende' nederlandse boer met een grote bak geld even komt laten zien hoe t moet en dat wordt vooral niet gaccepteerd

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.