Rundveehouderij

Nieuws 4541 x bekeken 17 reacties

Meer omzet, lagere winst FrieslandCampina

Amersfoort – De omzet van FrieslandCampina is in het eerste halfjaar van 2014 met 3,5 procent gestegen tot €5.713 miljoen.

De winst daalde met 36,6 procent naar €104 miljoen. Oorzaken zijn margedruk bij de bulkproducten en valutaschommelingen.

De laatste kostten netto €44 miljoen. Ongeveer de helft daarvan kwam voor rekening van de Indonesische markt.

De leden waren echter goed af met een stijging van de pro-forma melkprijs over het eerste halfjaar met 9,1 procent naar €44,19 per 100 kilo melk. Deze prijs is dus inclusief prestatietoeslag en obligaties). In september ontvangen ze bovendien voor het eerst een interim-nabetaling van 82,5 cent per 100 kilo melk. Dat is driekwart van de pro-forma nabetaling over het eerste halfjaar (€1,10).

In alle vier divisies stonden de resultaten onder druk, maar in bijvoorbeeld kindervoeding en op diverse markten was er nog wel groei. De verkopen in China, HongKong en de Filipijnen vertoonden de sterkste groei. Ook de afzet van kindervoeding groeide goed door, met 4,2 procent volumegroei. Minder ging het in Europa, Indonesië, Vietnam en Nigeria. Ook verkopen van merkkazen daalden en de kaasexport naar Rusland zakte terug, al had FrieslandCampina in het eerste halfjaar van 2014 nog geen last van het Russische embargo.

CEO Cees 't Hart kijkt met gemengde gevoelens terug: "De combinatie van een sterke euro, een hoge melkprijs, een daling in de afzet in enkele Aziatische markten en de algemene politieke onrust speelden ons in het eerste halfjaar van 2014 parten. Toch  is de omzet verder toegenomen door hogere verkoopprijzen. In de consumentenmarkt heeft kindervoeding het goed gedaan."

Door de vele onzekerheden over de wereldmarkt, waagt FrieslandCampina zich niet aan verwachtingen voor de rest van het jaar.

Hoe het tweede halfjaar van 2014 in grote lijnen zal verlopen, wil en kan ook Kees Gielen, financieel directeur (CFO) van FrieslandCampina niet overzien. Wel constateert hij "een enorme volatiliteit" in de markten.

Het precieze effect van het exportverlies naar Rusland kan hij nog niet inschatten, wel prijst hij zich gelukkig dat FrieslandCampina op tijd de juiste schadebeperkende maatregelen heeft genomen. "De avond voordat het Russische verbod kwam, bespraken we diverse noodplannen. Van het meeste vergaande zeiden we: 'Laten we hopen dat het niet nodig is.'" De volgende dag was het bedrijf wel voorbereid.

Voorlopig zal FrieslandCampina voorzichtig opereren. "Voor zover we dat al niet deden. We zijn een zakelijk conservatieve onderneming, maar nu zullen we zeker geen onnodige risico's nemen," aldus Gielen.

Somber is hij evenwel niet. "Er blijft mondiaal een gat bestaan tussen vraag en aanbod. Ook in China, al groeit de veestapel daar iets sneller dan gedacht. Op lagere termijn zijn we optimistisch over de garantieprijs."

Laatste reacties

 • farmer135

  minder winst zegt dus niets over de melkprijs, en bij minder winst hoeft ook minder belasting betaald te worden...

 • gvleemingh1

  Lijkt me een geweldig resultaat als je de uitbetaalde melkprijs en de winst als geheel beschouwd.

 • gvleemingh1

  Er is bijna 300 miljoen meer betaald voor de grondstof melk en andere grondstoffen.

 • Zuperboer

  Die valutaschommelingen zouden nooit meer genoemd mogen worden in dit soort verhalen. Hiertoe heeft elk normaal opererend bedrijf in Nederland zgn. treasury management in dienst en je zult er derhalve bij AKZO en anderen nooit over horen. Is blijkbaar blijven hangen uit de COBERCO-tijd en blijkt nog altijd te werken om de boeren te paaien.

 • Trot

  Ik dacht dat een melkfabriek zonder melk geen omzet kan maken Dus waarom altijd de melkprijs gebruik om te rechtvaardige dat het weer tegen valt sorry

 • jvanleijsen1

  DIT WORDT VION 2 bv

 • info48

  In een ander persbericht van FC ( Dow Jones Nieuwsdienst) is te lezen dat de negatieve valuta effecten (o.a. Sterke, onafgedekte Euro) 59 Miljoen Euro bedroeg met een netto winst van 104 Miljoen is dat een negatief effect van 36.2% van de winst.

 • Ishtar

  Gewoom slechte cijfers.
  Kas stroom nam af,en bedrijfskosten hoger.
  Dat wordt dus een overschot markt.
  Veel te hoge uitbetaal prijs naar boeren, die kunstmatig laatse maanden bewust te hoog is gehouden.
  Helaas nu wel EU steun, staan ze vooraan om te eisen........
  Karma is a bitch.

 • Ishtar

  Aha, ik had niet goed gelezen,==>
  De kasstroom uit operationele activiteiten nam af naar EUR189 miljoen negatief door de lagere winst.
  -189 miljoen euro dus, oei, oei, oei,
  -gewoon nog meer om EU steun vragen dus, en eisen dat de gemeenschap nog meer bedraagt aan de heilige zuivel industrie.

 • Ishtar

  Maar gelukkig hebben ze een goede visie ==> blind zoveel als je kan melken, en dan maar proberen omdat af te zetten ergens in de wereld.
  -kunnen we RFC niet helpen om extra producten en afzetmarkten te verzinnen?
  mmmmm, wat zijn goede ideeën....
  -1 meer magere schoolmelk, immers deze doodgekookte lege melk voed niet zo best, voordeel is wel dat je alle andere uitgefilterde ingredienten appart kan verkopen voor grof geld.
  -hebben die kinderen toch niet door.
  -2 ice bucket chalenge veranderen door een melk chalenge, voor een goed doel (zoals steun voor de zuivel sector) dat elke burger een emmer melk over ieders hoofd gaat vgooien.
  -totaal bedag is voor ondersteuning van klagende zuivel boeren.
  3- bijbel verhaal proberen te veranderen door een zogenaamd wonder te laten gebeuren door Hans Kazan, dat ie melk in wijn veranderd, dat zou een mooie omzet genereren.
  -wie heeft nog meer ideeén, behalve de bonus van de directie van RFC flink te verlagen?
  -RvC doet maar wat?

 • Ishtar

  Wat wel zeker is,
  -dat er weer een paar LTO propaganda artikelen hier op de boerderij zal komen de staan.
  -zal wel 2 dagen duren, immers zelfstandig nadenken is niet hun vak, dus moeten ze eerst overleggen met RFC.
  -immers de enige visie ===> zoveel als je kan blind melken en hopen dat de melkprijs hoogblijft komende 5 jaar ==> getuigd niet van enige vorm van inzicht, slimheid of volwassenheid, dus ben benieuwt wat ze nu weer gaan verzinnen.........

 • Mozes

  Je begrijpt er geen snars van @Ishtar, als er teveel melk op de markt is gaat de garantieprijs omlaag. De garantieprijs is echter nog nooit zo hoog geweest als nu. Er is dus helemaal niet teveel melk.
  We hebben te maken met een lagere prestatietoeslag (winstgevendheid). Dit wordt vooral veroorzaakt in Azië. De zuivelproducten die in deze gebieden op de markt worden gebracht worden gemaakt van melkpoeder die op de wereldmarkt wordt gekocht. Bij een hoog prijsniveau op de internationale markt moet de poeder tegen hoge prijzen ingekocht worden. Deze hoge prijs kan men niet altijd doorberekenen in de prijs van de producten.

 • LUCTOR

  Dus @mozes gaat men minder betalen voor de poeder. Door het product vanuit de EU te ondersteunen kan er geen gezonde markt regulering plaats vinden zodat de over capaciteit zich nog effectiever benadrukt wanneer er een afzet kanaal wegvalt. De boter bergen zijn dan wel weggewerkt lees( gedumpt) maar er is nog steeds overaanbod.

 • alco1

  Waar komt dat gezwam van @Isthar toch vandaan?
  Wat is de connectie tot de sector of is het gewoon maar ruien uit rancune.

 • Mozes

  Het valt mij op dat dat gezwam van @Ishtar zich vooral midden in de nacht voor doet. Waarschijnlijk heeft hij de nodige wiet gerookt of een halve fles jenever op.

 • evanderpasch1

  En dus krijgt cees minder bonus?

 • Ishtar


  Je hoeft geen Jomanda te zijn om te zien dat RFC bewust de uitbetaalprijs kuntmatig hoog heeft gehouden dit jaar.
  Men weet dat men de prijs redelijk hoog moet houden tot het quotum er af gaat.
  Dan zal het naar 30 euro gaan als gemiddelde, immers dan is RFC verzekerd van goedkope grondstoffen.
  RFC zal wel denken, dan maar 2 jaar even iets minder winst maken.
  http://www.globaldairytrade.info/en/product-results/

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.