Rundveehouderij

Nieuws 740 x bekeken

Meer maiswortelkevers in België

Brussel - In België zijn begin augustus opnieuw maiswortelkevers aangetroffen.

De zones waarbinnen maatregelen gelden om verspreiding te voorkomen, zijn daarom door de Belgische autoriteiten uitgebreid.

België was vrij van de maiswortelkevers sinds 2005. Eind juli werden er echter vier kevers gevonden nabij vliegveld Zaventem. In Diegem en Machelen zijn nog eens twee kevers aangetroffen. In totaal 65 maistelers in de ruime omgeving van het vliegveld hebben nu een verbod gekregen om volgend jaar mais te telen in dat gebied.

De maiswortelkever legt eieren bij de wortels van maisplanten. De eitjes overwinteren en komen in het voorjaar uit. De larven voeden zich  uitsluitend en alleen met de wortels van de maisplant. Door het verbod op maisteelt wordt voorkomen dat zich een nieuwe generatie ontwikkelt.

In Nederland wordt niet meer actief naar de kevers gezocht. Als aanwezigheid van kevers gemeld wordt, heeft ook Nederland een protocol van teeltmaatregelen om uitbreiding van de keverpopulatie tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.