RundveeNieuws

Grote besparing bij betere stikstofbenutting

Wageningen – Melkveehouders die het stikstofoverschot verlagen en/of de stikstofbenutting verhogen, kunnen flink besparen op voeraankoop. Dat blijkt uit een analyse van ruim 600 ingevulde Kringloopwijzers.

De gemiddelde stikstofbenutting ligt op 32 procent met een spreiding van 11 procent. Als veehouders die iets onder het gemiddelde presteren kans zien om de benutting van 27 naar 32 procent te brengen, dan daalt het stikstofoverschot met 35 kilo per hectare van 275 naar 240 hectare. Ter vergelijking: de Koeien & Kansen-bedrijven halen al drie jaar achtereen een stikstofoverschot dat stabiel op 230 kilo per hectare ligt.

Bijeen gemiddelde omvang van 40 hectare betekent 35 kilo minder overschot een besparing op aankoop van 1.400 kilo stikstof. Dat kan bijvoorbeeld door minder mais te kopen. Bij een prijs van 16 cent per kilo droge stof is dan €10 per kilo stikstof. Wageningen denkt dat bij 85 procent minder aankoop zeker haalbaar moet zijn en dat betekent dat een verbetering van 5 procent in stikstofbenutting in het bedrijf een besparing kan geven van €12.000 op bedrijfsniveau.

Beheer
WP Admin