Rundveehouderij

Nieuws 1816 x bekeken 2 reacties

Brits advies: geen dassen, maar koeien ruimen

Londen – Hele runderstapels op bedrijven met runder-tbc moeten worden geruimd om de epidemie in Groot-Brittannië echt onder controle te krijgen. Ook moet vaccinatie worden ingezet. Ruimen van dassen zet weinig zoden aan de dijk.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Warwick op grond van computermodellen waarin de verschillende bestrijdingsmethoden zijn getest. Volgens de onderzoekers, die de resultaten hebben gepubliceerd in Nature, wordt de meerderheid van de uitbraken door verschillende transmissie-routes veroorzaakt.

Daartoe behoort zeker besmetting vanuit 'natuurlijke reservoirs', zoals geïnfecteerde weiden maar ook dassen en ander wild. In het hele plaatje speelt dat echter een ondergeschikte rol, aldus het onderzoek. Ruimen van dassen zal het aantal nieuwe besmettingen met niet meer dan 6 procent terugdringen.

In veel gevallen is de besmetting te wijten aan het feit dat gebrekkige testmethoden niet afdoende aantonen of een koe wel of niet met runder-tbc rondloopt. Daardoor besmetten dieren binnen één bedrijf elkaar vaker dan wordt aangenomen, reden om aan te bevelen bij een geconstateerd tbc-geval de hele veestapel te ruimen. Daarmee kan in de meeste gevallen worden voorkomen dat de ziekte overslaat naar andere boerderijen. Ook komt het veel voor dat dieren die negatief testen, maar wel besmet zijn op transport gaan naar een andere veehouderij en daar de ziekte verder verspreiden. Om dergelijke uitbraken te voorkomen, stellen de onderzoekers ook voor alle runderen te vaccineren.

Prof Matthew Keeling, leider van het onderzoek: ''Wij hebben geprobeerd een niet-emotioneel en onbevooroordeeld beeld van de verspreiding van runder-tbc te schetsen. Alle methoden hebben voordelen en nadelen en zijn ook minder of meer problematisch of duur om uit te voeren. We hebben vastgesteld dat er maar drie effectieve methoden zijn om deze ziekte te bestrijden: betere en meer frequent testen, vaccineren en het ruimen van al het vee op een besmet bedrijf. Dat laatste zal waarschijnlijk sterk ingrijpen op de getroffen boerderijen maar dat kan wel een aanvaardbare prijs zijn om de ziekte op de lange termijn onder controle te krijgen.''

Ruud Peys

Laatste reacties

  • koestal

    kostbare zaak

  • koestal

    dat is dweilen met de kraan aan

Of registreer je om te kunnen reageren.