RundveeNieuws

Verdere melkprijsdaling FrieslandCampina

Amersfoort – FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs met ruim 1 euro per 100 kilo. Leden met een jaarleverantie van 7 ton melk ontvangen daardoor over mei €40,15 per 100 kilo van de zuivelcoöperatie. Over april was dat nog €41,16 per 100 kilo.

Dit is de netto prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent heffing voor Zuivel NL. Leden met een leverantie van 1,1 miljoen kilo ontvangen over mei €40,40 per 100 kilo. De verlaging van de voorschotprijs is volgens FrieslandCampina een gevolg van de te verwachten lagere uitbetaalprijzen van zijn referentiebedrijven. Die ontvangen minder voor hun producten vanwege lagere opbrengsten voor kaas, boter en melkpoeders. Dat wordt weer veroorzaakt door het hoge melkaanbod in West-Europa.

Een van de genoemde referentiebedrijven, Bel Leerdammer, verlaagde het voorschot over april met €3,68 naar €39,13 per 100 kilo. Dit bedrijf verwijst ook naar de dalende zuivelmarkt, maar hanteert een minder stapsgewijze aanpassing van het voorschot dan FrieslandCampina.

Het hardst getroffen is de markt voor foliekaas. Merkkazen, zoals die van Bel Leerdammer en Cono, doen het beter in de markt. Ondertussen dalen ook de prijzen voor spotmelk hard. Nederlandse spotmelk is nog relatief duur, maar in Nederland is ook buitenlandse spotmelk te koop, die volgens sommige zuivelbedrijven voor 10 tot 15 cent per kilo wordt aangeboden.

De biologische melkveehouders van FrieslandCampina krijgen ook een daling van de voorschotprijs te verwerken. Zij ontvangen, bij een jaarleverantie van 500.00 kilo, over mei een uitbetaalprijs van €50,14. Dat is €1,25 minder dan over april.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin