Rundveehouderij

Nieuws 6101 x bekeken 11 reacties

Verdere melkprijsdaling FrieslandCampina

Amersfoort - FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs met ruim 1 euro per 100 kilo. Leden met een jaarleverantie van 7 ton melk ontvangen daardoor over mei €40,15 per 100 kilo van de zuivelcoöperatie. Over april was dat nog €41,16 per 100 kilo.

Dit is de netto prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent heffing voor Zuivel NL. Leden met een leverantie van 1,1 miljoen kilo ontvangen over mei €40,40 per 100 kilo. De verlaging van de voorschotprijs is volgens FrieslandCampina een gevolg van de te verwachten lagere uitbetaalprijzen van zijn referentiebedrijven. Die ontvangen minder voor hun producten vanwege lagere opbrengsten voor kaas, boter en melkpoeders. Dat wordt weer veroorzaakt door het hoge melkaanbod in West-Europa.

Een van de genoemde referentiebedrijven, Bel Leerdammer, verlaagde het voorschot over april met €3,68 naar €39,13 per 100 kilo. Dit bedrijf verwijst ook naar de dalende zuivelmarkt, maar hanteert een minder stapsgewijze aanpassing van het voorschot dan FrieslandCampina.

Het hardst getroffen is de markt voor foliekaas. Merkkazen, zoals die van Bel Leerdammer en Cono, doen het beter in de markt. Ondertussen dalen ook de prijzen voor spotmelk hard. Nederlandse spotmelk is nog relatief duur, maar in Nederland is ook buitenlandse spotmelk te koop, die volgens sommige zuivelbedrijven voor 10 tot 15 cent per kilo wordt aangeboden.

De biologische melkveehouders van FrieslandCampina krijgen ook een daling van de voorschotprijs te verwerken. Zij ontvangen, bij een jaarleverantie van 500.00 kilo, over mei een uitbetaalprijs van €50,14. Dat is €1,25 minder dan over april.

Laatste reacties

 • pietjeeigenwijs

  Oké de vrije val is ingezet! Hoever laten we het komen? 0,32 of 0,29 of nog lager???

 • steenbok1

  niet zeuren pietje, praat eens met varkenshouders, pluimveehouders, fruittelers enz.

 • niet

  zeg pietje neem aan dat je nu toch wel wat reserve hebt opgebouwd het laatste jaar. Bomen groeien niet tot in de hemel he. En wat steenbok zegt is waar doe het eens.

 • jan007

  Pietje eigenwijs ik stel voor om actie te voeren in Brussel met onze nieuwe tractoren bij een prijs van 0.25 cent de liter

 • metal

  Ja dit was te verwachten als je stallen gaat verdubbelen. LTO wilde het melkquotum er af dan waren de kosten van quotum er niet meer.
  En dan kon men veel melken en veel verdienen . Want er was veel vraag naar melk volgens de fabrikant frieslandcampina.
  Nou zakt de prijs iets door het toe genomen aanbod en daar begint het gezeur al.Volgend jaar komt er nog 20% melk bij !!!!!!
  We bouwen dure stallen en betalen meer dan €70.000 voor een ha grond.
  En we proberen elkaar pachtgrond af te pakken .
  Nee we zijn goed bezig als melkveehouders.

 • xw

  @Metal, en wij maar denken dat hetgeen jij omschrijft alleen bij ons in de regio zich voordoet. Of kom jij misschien ook uit Brabant? Er zijn er onder ons, die 'zo gek zijn als een deur'!
  Verder ruiken de reacties hier vanuit de andere sectoren weer lekker naar afgunst.

 • steenbok1

  1209 ben ook melkveehouder, dus zeker geen afgunst, maar om nu al zielig te gaan doen?

 • Eekterman

  Friesland Campina kijkt voor de bepaling van hun melkprijs naar o.a. Bel Leerdammer, Bel Leerdammer heeft voor de bepaling van haar melkprijs een mandje waarin Friesland Campina de grootste invloed heeft. Zo kijken we met z'n allen de prijs wel naar beneden en kunnen de fabrieken weer meer winst maken.

 • koestal

  De te betalen superheffing zal beroerder uitvallen

 • metal

  Nee ik kom niet uit Brabant maar uit de Achterhoek.

 • johannetje

  Het is allemaal wat.........

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.